Incidenti na izborima u BiH. U Doboju prekinuto glasanje, policija izašla na teren

Foto: Anadolu Ajansi

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" objavila je glavne nalaze promatranja izbornog dana u BiH do 15 sati na osnovu izvještaja svojih promatrača raspoređenih širom Bosne i Hercegovine, gdje se danas održavaju lokalni izbori.

Zabilježene su ukupno 104 kritične situacije, odnosno teža izborna nepravilnost. Radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu promatrača biračkim mjestima te nepravilnostima pri procesu glasanja poput fotografiranja glasačkih listića, izdavanja većih broja glasačkih listića od potrebnog, propusta u radu biračkih odbora, zloupotreba pomoći pri glasanju, ugrožene tajnosti glasanja.

Očekivana izlaznost manja od 50 posto

Dodali su da je na jednom biračkom mjestu u Doboju prekinut proces glasanja te da je policija na terenu.

Koalicija "Pod lupom" danas prati i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima. Do 15 sati na skoro svim biračkim mjestima oprema funkcionira i proces glasanja se odvija neometano, navode iz Koalicije. Izuzeci su dva biračka mjesta u Tuzli, gdje ne rade skeneri glasačkih listića, na kojima je glasanje nastavljeno bez opreme.

"Ono što bi dodatno trebalo unaprijediti jest edukacija birača za glasanje s pomoću novih tehnologija jer za sada na 13.4 posto biračkih mjesta nije prikazano uputstvo koje objašnjava kako se koristi tehnologija koja se pilotira", dodaju.

Koalicija "Pod lupom" prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalnim izborima do 15 sati je 33.2 posto

Izlaznost na prethodnim lokalnim izborima 2020. do 15 sati je bila 38.8 posto, što je za 5.6 manje, na općim izborima 2022. je bila 35 posto. Kako su kazali, očekivana izlaznost je oko 49 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.