Iran će birati predsjednika u drugom krugu, izlaznost najmanja od 1979.

Foto: EPA

Iran će 5. srpnja održati drugi krug predsjedničkih izbora nakon što ni jedan kandidat na izborima u petak nije osigurao više od 50 posto glasova birača, priopćilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova. 

Izbori na kojima se traži zamjena za tvrdolinijaša Ebraima Raisija nakon njegove pogibije u helikopterskoj nesreći svela se na tijesnu utrku između jedinog umjerenog kandidata, od četvorice koji su ušli u utrku, i štićenika vrhovnog vođe Alija Hamneija iz ultrakonzervativnih redova.

Nakon više od 24 milijuna prebrojanih glasova, reformist Masud Pezeškian i tvrdolinijaš Said Džalili nalaze se u izjednačenoj utrci.

Moć u Iranu, međutim, u konačnici je u rukama vrhovnog vođe, ajatolaha Hamneija, koji djeluje kao šef države i ima zadnju riječ u svim strateškim pitanjima te je također, vrhovni zapovjednik iranskih oružanih snaga, dok je predsjednik tek broj dva u iranskoj strukturi vlasti.

Na izbore izašlo 40 posto birača, najniži postotak od 1979. godine

Stoga, kakav god ishod drugog kruga izbora bio, neće značiti nikakvu značajniju promjenu u politici iranskog nuklearnog programa ili podršci raznim milicijama i terorističkim skupinama diljem Bliskog istoka, ocjenjuje agencija Reuters.

Odaziv na izborima bio je oko 40 posto, po podacima ministarstva unutarnjih poslova, što je najniži postotak od revolucije 1979.Izbori su održani u vrijeme teške gospodarske krize i napetosti sa Zapadom, a mnogi Iranci, poglavito mladi, izgubili su vjeru u mogućnost većih političkih promjena.

Smrt mlade Kurdkinje Mahse Amini u jesen 2022. izazvala je prosvjede diljem zemlje koji su brutalno ugušeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.