Španjolski Vrhovni sud podržao uhidbene naloge za katalonskim separatistima

Foto: EPA

Španjolski Vrhovni sud podržao je danas uhidbene naloge za bivšim čelnikom Katalonije i njegovim suradnicima optuženima zbog pronevjere u vezi neuspjelog pokušaja secesije te regije, zaključivši da se nedavno usvojeni zakon o amnestiji na njih ne odnosi. 

Odluka, na koju se može žaliti, mogla bi srušiti krhku socijalističku koaliciju na čelu Španjolske i imati osobne implikacije za bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonts, koji živi u Francuskoj u samonametnutom egzilu.

Zakon o amnestiji donesen 9. svibnja imao je za cilj amnestirati sudionike pokušaja proglašenja katalonske neovisnosti 2017. u zamjenu za ključnu potporu separatističkih stranaka za novi mandat premijera Pedra Sancheza nakon neriješenih parlamentarnih izbora.

Dogovor Sancheza i separatista

Sudac istrage Pablo Llarena rekao je da će i dalje tražiti uhićenje Puigdemonta i njegovih bivših zamjenika Antonija Comina i Lluisa Puiga, koji su bili zaduženi za katalonsko zdravstvo odnosno kulturu.

Ako Puigdemontova stranka Junts uskrati potporu za prijedloge zakona kao što je proračun za 2025., Sanchez ne bi mogao vladati i morali bi biti raspisani novi izbori.  Političari i aktivisti uključeni u pokret za neovisnost Katalonije suočeni su s optužbama kao što su remećenje javnog reda i mira, neposluh i pronevjera.

Zakon, naime, predviđa dvije iznimke za pronevjeru tako da se amnestija ne odnosi na one koji su počinili to kazneno djelo s ciljem osobnog bogaćenja ili ako je time nanesena šteta financijskim interesima EU-a.

Sporni referendum

Sudac Llarena smatra da su Puigdemont, Comin i Puig upravo tako postupili. Objasnio je da su ostvarili osobnu korist naplativši troškove održavanja referenduma, koji španjolsko pravosuđe smatra nezakonitim, regionalnoj riznici, što po njegovu mišljenju nije u javnom interesu. 

Oni tvrde da referendum nije bio ilegalan i da su prema tome optužbe neosnovane. Referendum je naštetio i financijskim interesima EU-a, ustvrdio je sudac, jer bi se secesija Katalonije odrazila na prikupljanje poreza u Španjolskoj i nacionalni BDP.

Presuda je udarac za Puigdemonta, koji se nadao da će ga amnestija osloboditi svih optužbi u Španjolskoj i da će se moći vratiti kući.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.