Iran je dosad Rusiji slao dronove. Očekuje se da će uskoro poslati puno gore oružje

Foto: Profimedia

Europski dužnosnici očekuju da će Iran vrlo skoro isporučiti balističke projektile Rusiji, što je potez koji bi mogao potaknuti "hitan odgovor" ukrajinskih saveznika, rekli su za Bloomberg upućeni izvori.

Podsjetimo, Iran je opskrbio Rusiju stotinama bespilotnih letjelica tijekom rata protiv Ukrajine koji traje već dvije i pol godine, ali potencijalna opskrba balističkim projektilima značila bi "opasnu eskalaciju", rekli su Bloombergu izvori, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi mogli komentirati povjerljiva pitanja.

Bloombergovi izvori nisu htjeli dati procjene vrste i količine balističkih raketa ni perioda u kojem bi mogli biti poslani Rusiji. No jedan od dužnosnika rekao je da bi isporuke mogle krenuti vrlo brzo, odnosno za nekoliko dana. 

U čemu je problem s balističkim projektilima?

Balistički projektili obično lete znatno brže od krstarećih raketa ili bespilotnih letjelica, pa ih je samim time teže presresti i uništiti. Uz to mogu nositi značajno veći teret, što znači da mogu napraviti i puno veću štetu.

SAD i drugi saveznici NATO-a više su puta upozoravali Teheran da ne povlači takav potez te, navode izvori, i dalje ulažu diplomatske napore kako bi spriječili da se to dogodi. Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Iransko ministarstvo vanjskih poslova i njegova misija pri Ujedinjenim narodima nisu odgovorili na upite Bloomberga.

Kijev jutros napadnut projektilima, balistički izbjegli ukrajinsku obranu

Ukrajinske snage pokušavaju zaustaviti rusko napredovanje u istočnoj regiji Donjeck, a ukrajinski gradovi i energetska infrastruktura izloženi su kontinuiranoj kampanji zračnih udara dok se približava treća ratna zima.

Kijev je rano jutros, na prvi dan školske godine, napadnut ruskom baražnom paljbom krstarećih i balističkih projektila te bespilotnih letjelica, pri čemu je sedam od 16 balističkih projektila izbjeglo ukrajinsku protuzračnu obranu, što svjedoči o njihovoj učinkovitosti.

Rusi zasad koriste vlastite i sjevernokorejske balističke projektile

Moskovski arsenal balističkih projektila uključuje one ruske proizvodnje, ali i sjevernokorejske, koje se smatra manje preciznima. Današnji napad na prijestolnicu uključivao je projektile ruske proizvodnje Iskander-M, kao i sjevernokorejske KN-23, lansirane iz regija Brjansk, Kursk i Voronjež, koje graniče s Ukrajinom, objavilo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo.

Ukrajinski saveznici trude se ispuniti obećanja dana ranije ove godine da će pojačati sustave protuzračne obrane ratom razorene zemlje. Nekoliko NATO-ovih saveznika tek treba ispuniti obećanja o slanju sustava protuzračne obrane koja su dali na summitu saveza u Washingtonu u srpnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.