Izraelski oklopnjak naletio na eksploziv. Stigla pomoć, uslijedila nova eksplozija

Screenshot: X

Jedan izraelski vojnik je ubijen, a 16 ih je ozlijeđeno tijekom noćne operacije u izbjegličkom kampu Jenin na sjeveru Zapadne obale. Ubijeni vojnik imenovan je kao Alon Sacgiu, 22-godišnji zapovjednik snajperskog tima u izviđačkoj jedinici Haruv brigade Kfir. 

Izraelske obrambene snage (IDF) krenule su u noći sa srijede na četvrtak u operaciju s ciljem uhićenja ili ubijanja članova terorističke mreže Hamas u gradu i susjednom izbjegličkom kampu. Vojni izvori naveli su da je operacija provedena u sklopu širih protuterorističkih djelovanja u tom području. 

Prema početnoj istrazi IDF-a, oklopni transporter Panther (APC) s pripadnicima medicinskih snaga naletio je na bombu koja je bila postavljena ispod ceste. Eksplozija je lakše ozlijedila vojnike u oklopnjaku. Kad su dodatne snage stigle na mjesto događaja i radile na evakuaciji ranjenih vojnika, uslijedila je nova eksplozija, koja je dovela do smrti Sacgiua i ozljeđivanja dodatnih vojnika.

Militanti često postavljaju eksploziv ispod cesta

Palestinska teroristička skupina Islamski džihad preuzela je odgovornost za napad. Ukupno je u eksplozijama ozlijeđeno 16 vojnika - jedan teže, pet srednje, a ostali lakše. Pretpostavlja se da su ubijeni i teže ranjeni vojnici bili izvan oklopnog vozila u trenutku druge eksplozije, piše The Times of Israel.

Oklopni transporter je uglavnom uspio zaštititi vojnike koji su se nalazili unutar vozila, tako da su prošli uz samo manje ozljede od eksplozije i udisanja dima. Prije nego što je oklopni transporter krenuo cestom, vojni buldožer D9 i rovokopač ostrugali su cestu kako bi otkrili potencijalne improvizirane eksplozivne naprave.

Naoružane skupine u Jeninu često postavljaju eksploziv ispod cesta kako bi napale izraelske vojnike koji izvode racije. Izraelci smatraju da su ovom slučaju eksplozivi bili zakopani puno dublje u zemlju nego inače. IDF je ispitivao kako su se bombe aktivirale, žicom ili bežično, ali nalazi na mjestu događaja ukazuju na to da su mogle biti korištene obje metode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.