Jako slab odaziv na izborima, niži nego na prošlim EU izborima

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

Uz izuzetak osam biračkih mjesta na samoborskom području, u Hrvatskoj su danas u 19 sati zatvorena birališta i završeni europski izbori, četvrti na kojima je sudjelovala i na koje je izašlo malo birača. Od nedjelje u 7 sati, kad su biračka mjesta otvorena, do 16:30 na birališta je izašlo samo 487.000 ili 15.05 posto birača.

To je osjetno slabiji odaziv u odnosu na europske izbore iz 2019., kada je do istog vremena glasalo 21.31 posto, ali i na izbore iz 2014., kada je glasalo 16.45 posto birača. Birati 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament u nedjelju je, u zemlji i inozemstvu, u 40 država, moglo 3 milijuna i 371 tisuća birača.

Konačni podaci o odazivu znat će se kad se prebroje glasovi sa 6751 biračkog mjesta u zemlji i inozemstvu, a treba imati na umu da se posljednje zatvara u ponedjeljak u 4 sata u Los Angelesu. Privremeni izborni rezultati znat će se danas u 23 sata, objavit će ih Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon što se zatvore birališta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju u EU.

Hoće li Milinović osvojiti Gospić?

Za očekivati je da će ranije biti poznati rezultati prijevremenih lokalnih izbora u Gospiću, istarskoj općini Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom

Gospićani su birali novog gradonačelnika, a kako je jedan od kandidata bivši HDZ-ov potpredsjednik vlade, ministar i župan Darko Milinović, sada kandidat stranke LiPo, zanimljivo će biti vidjeti hoće li uspjeti osvojiti Gospić nakon što nije uspio županiju.

Osvoji li ga, bit će to na nepunu godinu jer na proljeće iduće Hrvatsku čekaju redovni lokalni izbori. Upravo su ti izbori gurnuli Gospić na vrh ljestvice nedjeljnih izbora, na birališta je izašlo 42 posto Gospićana, odnosno 4300 od mogućih 10.200 birača. U ostalim sjedištima županija na izlazak se nije odlučila ni petina birača.

Manje kršenja izborne šutnje

U Raši se bira nova načelnica, odnosno načelnik, a u Rabu i Otoku gradsko i općinsko vijeće. DIP je zaprimio određen broj dojava o kršenju izborne šutnje, no znatno manje nego na travanjskim parlamentarnim izborima.

Sve se dojave obrađuju, zatražene su informacije od nižih izbornih povjerenstava i DIP će idući tjedan odlučivati o tome je li bilo povreda izborne šutnje, rekao je za Hrvatski radio Damir Kontrec, potpredsjednik DIP-a.

Kazne za prekršitelje kreću se od 398 eura za građane do 66.361 eura za pravnu osobu, primjerice političku stranku.

Osam biračkih mjesta na samoborskom području radit će do 20:30 jer zbog automobilističke utrke nisu neko vrijeme bili dostupni biračima, pa je im je produljeno radno vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.