Napadač koji je 2021. izvršio masakr u trgovini u SAD-u osuđen na doživotni zatvor

Foto: Profimedia

Napadač koji je 2021. godine pucao i ubio 10 ljudi u trgovini u Coloradu osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Porota je proglasila Ahmada Al Aliwija Alissu (25) krivim po 10 točaka optužnice za ubojstvo prvog stupnja i 45 drugih optužbi.

Alissa, koji je napad prenosio uživo na YouTubeu, nikada nije poricao da je on bio napadač, ali je tvrdio na sudu da nije kriv te da je bio neuračunljiv.

Međutim porotnici su utvrdili da je u vrijeme napada bio pravno uračunljiv, prenosi BBC.

"Pravda je napokon zadovoljena", rekao je okružni tužitelj Bouldera Michael Dougherty.

"Zašto bi on dobio manje ako mi doživotno moramo živjeti bez naših najmilijih?"

Alissino izricanje presude uslijedilo je nakon niza emotivnih izjava članova obitelji koji su izgubili voljene osobe u napadu.

"Dao je nama doživotnu kaznu, oduzeo nam je obitelj. Zašto bi on dobio manje?" upitala je Olivia MacKenzie, kći žrtve Lynn Murray.

Margie Whittington, koja je izgubila kćer Teri Leiker, rekla je: "Želimo da napadač zna da nas je ovo ubojstvo promijenilo."

Alissine žrtve bile su u starosti od 20 do 65 godina, a među njima je bio i jedan policajac. Ubio ih je tijekom višesatne opsade u poslovnici popularnog trgovačkog lanca u Coloradu, King Soopers.

Njegovi odvjetnici tvrdili su da je na dan pucnjave patio od mentalne bolesti i da nije mogao razlikovati dobro od zla tijekom napada.

Associated Press izvijestio je da mu je nakon pucnjave dijagnosticirana shizofrenija.

Njegovi odvjetnici također su rekli da je čuo glasove koji su mu naređivali da izvede napad, pisao je Denver Post.

Ali da bi Alissa bio proglašen nevinim zbog neuračunljivosti, morao je dokazati da nije razumio da čini nešto pogrešno u vrijeme pucnjave.

Tužitelji su tvrdili da su kupnja oružja i metaka, istraživanje lokacija i odluka da progoni neke žrtve dokazi da je Alissa bio svjestan onoga što radi.

Tko su bile žrtve?

Denny Strong (20), Neven Stanišić (23), Rikki Olds (25), Tralona Bartkowiak (49), Suzanne Fountain (59), Teri Leiker (51), Eric Talley (51), Kevin Mahoney (61), Lynn Murray (62) i Jody Waters (65), bili su žrtve ubojice.

Jedna od žrtava, Rikki Olds

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.