Biden oštro napao Vrhovni sud: U Americi nema kraljeva

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je odluku Vrhovnog suda koji je jučer presudio kako bivši predsjednik Donald Trump može uživati imunitet od kaznenog progona za pojedine radnje koje je poduzeo tijekom mandata s ciljem poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Vrhovni je sud procijenio kako Trump ne može biti procesuiran za one radnje koje je poduzeo, a bile su u skladu s njegovim ustavnim ovlastima kao predsjednika, ali može za svoje privatne poteze.

Izbori će se održati u studenom

"Ova je nacija utemeljena na principima kako u Americi nema kraljeva. Ova odluka to iz temelja mijenja. Sada je čovjek koji je poslao rulju na Kapitol suočen s kriminalnom osudom za ono što se dogodilo toga dana", oštar je bio Biden u svojoj ocjeni. 

"Američki narod zaslužuje odgovor na sudovima prije nadolazećih izbora, a zbog ovakve odluke to je sada vrlo, vrlo malo vjerojatno", poručio je. Biden (81) se kandidirao za novi četverogodišnji predsjednički mandat na izborima koji će se održati u studenome, a protukandidat će mu, kao i četiri godine ranije, biti Trump. 

I u svojoj dosadašnjoj kampanji Biden je oštro napadao Trumpa zbog njegove uloge u neredima 6. siječnja 2021., kada je veliki broj Trumpovih pristaša upao u zgradu Kongresa vjerujući u Trumpove netočne tvrdnje da je on pobjednik izbora 2020. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.