Kršćanin u Pakistanu osuđen na smrt. Objavio je fotke iščupanih stranica Kurana

Ilustracija: EPA

Sud u Pakistanu osudio je kršćanina na smrt jer je na društvenim mrežama dijelio ono što su suci protumačili kao sadržaj pun mržnje prema muslimanima. Sve se dogodilo nakon jednog od najgorih napada bijesne rulje na kršćane u istočnoj pokrajini Punjab prošle godine, poručio je osuđenikov odvjetnik. Dodao je kako će se žaliti na presudu. 

Skupine muslimana spalile su u kolovozu 2023. godine desetke domova i crkava u gradu Jaranwala nakon što su neki stanovnici tvrdili da su vidjeli dvojicu kršćana kako čupaju stranice iz Kurana, bacaju ih na tlo i pišu uvredljive komentare po njima. Dvojica muškaraca su naknadno uhićena. 

U to vrijeme nije bilo izvještaja o žrtvama jer su preplašeni kršćani bježali iz svojih domova u sigurnija područja, piše Associated Press. Policija je uhitila više od 100 osumnjičenih za spaljivanje domova i crkava, ali je nejasno je li itko osuđen. 

Lokalni svećenik: Zašto je sud naredio tako ekstremnu presudu

Ehsan Shan, iako nije sudjelovao u skrnavljenju Kurana, optužen je za ponovno objavljivanje fotografija oštećenih stranica Kurana na svom TikTok računu, kazao je njegov odvjetnik Khurram Shahzad. Smrtnu kaznu mu je u subotu izrekao sud u gradu Sahiwalu u pokrajini Punjab.

Amir Farooq, policajac koji je uhitio Shana, rekao je da je muškarac podijelio "sadržaj pun mržnje u osjetljivom trenutku kada su se vlasti već borile da obuzdaju nasilje". Naveed Kashif, lokalni svećenik u crkvi u Sahiwalu, ne opravdava Shanov čin, ali se upitao "zašto je sud naredio tako ekstremnu presudu kada oni koji su povezani s napadima tek trebaju biti kažnjeni".

Optužbe za bogohuljenje česte su u Pakistanu. Prema zakonima o bogohuljenju u zemlji, svatko tko je proglašen krivim za vrijeđanje islama ili islamskih vjerskih ličnosti može biti osuđen na smrt. Često i same optužbe mogu izazvati nerede i potaknuti gomilu na nasilje, linč i ubojstva.

Primjerice, 3. lipnja umro je 72-godišnji Nazir Masih  nakon što ga je u svibnju napala bijesna gomila zbog optužbi za bogohuljenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.