Kako bi izgledao rat Hrvatske i Srbije: "Za svaku glupost dovoljne su dvije budale"

SRBIJA je u ovom trenutku najjača vojna sila na zapadnom Balkanu, ali to ne znači puno, smatraju vojni stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanju dnevnog lista Press pod naslovom "Kako bi izgledao rat Srba i Hrvata".

"Pored toga što Zapad za sada ne bi dozvolio ponovno paljenje 'bosanskog lonca' koji je tako lako podgrijao Mesić, vojni stručnjaci smatraju da niti jedna vojska nekadašnjih država SFRJ nema dovoljno kapaciteta ni opremljenosti da bi izdržala sukob većih razmjera", piše Press, ali ističe kako je Mesićeva izjava o slanju vojske u BiH u slučaju referenduma o odcjepljenju Republike Srpske ipak probudila strah od novih ratova na Balkanu.

Politikantska izjava predsjednika na odlasku

"Ukoliko bi došlo do toga što je najavio Mesić, to bi preraslo u sukob srpske i hrvatske vojske. Ako bi Hrvatska vojska ušla na teritorij BiH, to bi bila agresija i morale bi reagirati snage BiH, ali jasno da bi se u tom slučaju ta vojska raspala. Onda bi se morala umiješati vojska Srbije, kao jedan od jamaca Daytonskog sporazuma", objašnjava Zoran Dragišić.

No, ovaj profesor na Fakultetu za sigurnost vjeruje kako u ovom trenutku nema šanse da će Hrvatska napasti RS. "To je jedna politikantska izjava odlazećeg predsjednika. Činjenica je da ne postoje obavještajni podaci da bi Hrvatska mogla napasti RS", kaže Dragišić.

"Za svaku glupost dovoljne su dvije budale"

I dok Dragišić ističe kako bi, čak i ako do takvog sukoba dođe, Srbija bila u prednosti jer ima jaču, brojniju i bolju opremljenu vojsku, vojni analitičar Veljko Kadijević to gleda iz drugačije perspektive. "Za svaku su glupost dovoljne dvije budale. Osobno ne vjerujem da bi se Srbija uvukla u takav rat", kaže Kadijević koji kaže da je Mesić želio izvršiti pritisak na lidere Republike Srpske i međunarodnu zajednicu.

"Ne može se reći da nikad neće biti rata, niti ima veze s mozgom država koja kaže da nikada neće upotrijebiti silu. Ali to što je Mesić najavio nije realno, osim ako za to ne daju signal sa strane da u sklopu šireg dogovora Europa zažmiri i da dozvolu Hrvatima da srede stvari u Bosanskoj Posavini", zaključuje Kadijević.

"Svaka strana mogla bi ispaliti pokoju raketicu"

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski vjeruje da se radi o bespredmetnim špekulacijama. "Čak i da bivše države SFRJ požele ući u rat, one za to nemaju mogućnosti ni kapaciteta. Najviše kapaciteta i vojne snage ima Srbija, ali vojske su trenutno na takvoj razini da niti jedna ne može u duljem vremenskom periodu izvoditi ozbiljne operacije. Svaka strana bi mogla ispaliti pokoju raketicu. Ono što svi zaboravljaju jest da nitko nema ni ekonomsku moć da vodi rat. Realnost je da neće biti novog rata na Balkanu jer tu je NATO koji sve kontrolira", kaže Lazanski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.