Karadžić dao izjavu: Zar Europa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?

Foto: Hina

BIVŠI predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini te je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Sud je utvrdio da je postojao plan sudionika udruženog zločinačkog pothvata za eliminaciju stanovništva Srebrenice kroz prisilno premještanje žena, djece i starijih muškaraca te fizičku eliminaciju muškaraca što je dosegnulo razmjere genocida.

Sud je utvrdio da je u BiH postojao "sustavni i organizirani obrazac zločina nad bosanskim muslimanima i Hrvatima" koji su prisilno raseljeni, protupravno uhićivani i zatočeni u 50 zatočeničkih objekata u kojima su vladali nehumani uvjeti života. Sud je utvrdio da su pripadnici srpskih snaga zlostavljali, uključivši i seksualno, zatočene muslimanske i hrvatske muškarce i žene, koristili ih za prisilni rad i kao živi štit te su ih pljačkali i uništili njihovu imovinu. Srpske snage također su ubile mnoge bosanske muslimane i Hrvate u BiH, kazao je sudac ističući da je sud zaključio da je ubijanje bilo toliko masovno da je dosegnulo razinu istrebljenja.

> Presuda Karadžiću: Kriv je za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, deportacije i ubojstva


Tijekom izricanja presude njegovo je lice bilo ledeno, a u prvoj izjavi nakon nje, bosanske je muslimane usporedio s teroristima.

"Zar Europa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?", prenose Večernje novosti.

Obitelji stradalih ogorčeni su zbog presude, smatraju da je Karadžić trebao dobiti doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.