Karlovac povećao količinu odvojenog otpada za 22.56 posto: "Cilj nam je 40%"

Ilustracija: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

DIREKTOR karlovačke tvrtke Čistoća Vlatko Ivka izjavio je danas da je u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na prvih pet mjeseci lani količina miješanog komunalnog otpada smanjena za 15 posto, a količina odvojenog otpada povećana za 22.56 posto. Ivka je podsjetio da je lani u srpnju uveden nov sustav gospodarenja otpadom, a podijeljeno je više od 23.000 spremnika za odvojeno skupljanje otpada. Cilj je da se količina odvojenog otpada u dogledno vrijeme poveća na 40 posto.

"Cilj nam je da se što više smanji količina miješanog komunalnog otpada, a da se odvajaju papir, plastika i biootpad. Imamo značajne pomake u odvajanju biorazgradivog otpada, koji se drastično uvećao, a tome su pridonijele besplatne vrećice. Čak 42 posto se više koriste reciklažna dvorišta, umjesto da se baca otpad po šumama", rekao je.

Najavljeno postavljanje polupodzemnih spremnika za tekstilni otpad

Povećala se količina glomaznog otpada za 13 posto, što znači da se povećalo besplatno korištenje kontejnera za glomazni otpad jednom godišnje. Također, u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 86 tona stakla, dok su lani u istom razdoblju prikupljene 52 tone.

Najavio je postavljanje polupodzemnih spremnika za tekstilni otpad. Nadzemnih spremnika bilo je i ranije, no u njih se provaljivalo, a tekstil razvlačio. Voditelj Odjela tehničke operative Čistoće Igor Reškovac upozorio na ostavljanje otpada pored kontejnera, što stvara ružnu sliku, a nije ni higijenski.

"Imamo i situacija da se glomazni otpad odlaže pored kontejnera za kućni, a svatko besplatno može to odnijeti u reciklažna dvorišta na Ilovcu i Maloj Švarči. To također stvara vrlo ružnu sliku i neugodan miris", rekao je Reškovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.