Kinezi vježbaju blokadu Tajvana. Stigla reakcija: "Ako to napravite, u ratu smo"

Foto: EPA

Prava kineska blokada Tajvana bila bi čin rata i imala bi dalekosežne posljedice za međunarodnu trgovinu, rekao je tajvanski ministar obrane Wellington Koo danas nakon prošlotjednih pomorskih vježbi Kine, na kojima su kineski mornari uvježbavali upravo takav scenarij.

Kina, koja Tajvan smatra svojim teritorijem, tijekom proteklih pet godina organizirala je gotovo svakodnevne vojne aktivnosti oko otoka, uključujući ratne igre na kojima je uvježbavala blokade otoka i napade na luke. Nedavne kineske vojne vježbe oko otoka uključivale su simulaciju blokade ključnih luka i područja te napad na morske i kopnene ciljeve, rekao je Peking.

"Stvarna blokada smatra se oblikom rata"

Obraćajući se novinarima u parlamentu, Koo je rekao da je kineska ratna mornarica provodila vježbe oko otoka u jasno određenom području i da nije bilo zona zabrane leta ili plovidbe.

"Ako stvarno želite provesti takozvanu blokadu, koja prema međunarodnom pravu znači zabranu ulaska svim zrakoplovima i brodovima u to područje, onda se to, prema rezolucijama Ujedinjenih naroda, smatra oblikom rata", rekao je. .

"Želim naglasiti da su vojne vježbe potpuno drugačije od blokade, kao što bi bio i utjecaj na međunarodnu zajednicu", pojasnio je tajvanski ministar.

"Blokada bi se osjetila i izvan Tajvana"

Ističući podatke koji pokazuju da petina globalnog pomorskog teretnog prometa prolazi kroz Tajvanski tjesnac, Koo je rekao da bi se posljedice blokade osjetile izvan Tajvana.

"Međunarodna zajednica ne bi mogla sjediti sa strane i samo gledati", dodao je. Iako su nedavne kineske vježbe trajale samo jedan dan, vojna aktivnost kineske mornarice se nastavila. Kina se nikad nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu.

Poslali nosač aviona kroz Tajvanski tjesnac

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je ranije jutros da je grupa brodova, koja uključuje nosač aviona, prošla kroz Tajvanski tjesnac putujući u smjeru sjevera nakon što je prošla kroz vode u blizini otočja Pratas pod kontrolom Tajvana.

Ministarstvo je priopćilo da su kineski brodovi, predvođeni Liaoningom, najstarijim od tri kineska nosača zrakoplova, uočeni u utorak navečer, dodavši da su tajvanske snage nadzirale kinesku flotu. Otočje Pratas nalazi se na sjevernom rubu Južnog kineskog mora.

Koo je rekao da je kineski nosač aviona plovio prema zapadnoj strani srednje linije tjesnaca, neslužbene barijere između dviju strana za koju Kina kaže da je ne priznaje. Kinesko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Nosač aviona bio uključen i u vojne vježbe

Nosač aviona Liaoning bio je uključen i u prošlotjedne kineske vojne vježbe u blizini Tajvana. 

Tajvan je tada rekao da je Liaoning djelovao uz jugoistočnu obalu otoka tijekom tih vježbi, lansirajući zrakoplove sa svoje palube. Japan je prošlog mjeseca rekao da je isti nosač prvi put ušao u susjedne vode Japana.

Kina je već plovila svojim brodovima kroz strateški tjesnac, uključujući i u prosincu, neposredno prije izbora u Tajvanu.

Kina kaže da jedina ima nadležnost nad gotovo 180 kilometara širokim vodenim putem koji je glavni prolaz za međunarodnu trgovinu. Tajvan i Sjedinjene Države to osporavaju tvrdeći da je Tajvanski tjesnac međunarodni plovni put.

Američka mornarica redovito plovi kroz tjesnac

Američka mornarica redovito plovi kroz tjesnac kako bi potvrdila pravo na slobodu plovidbe. Druge savezničke nacije, poput Kanade, Njemačke i Britanije, također su izvele slične misije, što je razbjesnilo Peking.

Tajvan je također bio zabrinut zbog kineske upotrebe obalne straže u nedavnim ratnim operacijama, a posebno je zabrinut da bi se mogla ukrcati na tajvanske civilne brodove i pregledati ih u demonstraciji kineskog uspostavljanja kontrole nad tjesnacem

Tajvanska obalna straža je u današnjem izvješću parlamentu rekla je da će ako se to dogodi, njezini brodovi odgovoriti prema načelu "nema provokacije, nema uzmicanja" i "zaustaviti takve akcije svom snagom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.