Neiskorišteni potencijal Hrvatske: Drastično smanjuje cijenu električne energije

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Energycom

PREMA odluci vlade o ublaženju energetskih mjera, struja od 1. studenog poskupljuje 6,5 posto, a od 1. siječnja 2025. još 3,5 posto.

Budući da je zima pred vratima, sedam posto kućanstava koja se griju na električnu energiju moglo bi imati dodatne izdatke, a prema Eurostatu, 10 posto stanovništva Europske unije ne može si priuštiti adekvatnu toplinsku energiju.

U obzir treba uzeti i činjenicu da cijena električne energije može narasti, kao što je to bio slučaj 2020. godine, kada je narasla za 100 posto. Ovo su primijetili i iznajmljivači nakon ljetne sezone.

Trenutni pokazatelji u Hrvatskoj govore da je turistička sezona bila izuzetno uspješna. Do kraja kolovoza zabilježeno je gotovo 17 milijuna dolazaka, što je porast od 4 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je broj noćenja porastao za 1 posto. Unatoč podacima, upravo je električna energija postala jedna od najskupljih stavki i za iznajmljivače.

Neiskorišten potencijal Hrvatske

U kontekstu turističke sezone mnogi iznajmljivači prepoznali su ovaj trošak i ocijenili ga problematičnim. Kao rješenju brojni se okreću jeftinijem, neiskorištenom potencijalu Hrvatske, obnovljivim izvorima energije.

Foto: Shutterstock

Dok troškovi električne energije u kućanstvu mogu rasti ovisno o kvadraturi i lokaciji, paradoksalno je Hrvatska u vrhu Europe po broju sunčanih sati. Izvješće koje stoji na stranici SolarPower pokazuje da Hrvatska ima 2700 sunčanih sati godišnje.

Stoga prelazak na solarne panele kao obnovljivi izvor energije može donijeti uštede i do 80 posto, potvrđuju iz domaće tvrtke Energycom, koja je do sada instalirala preko 1900 elektrana po principu "ključ u ruke" te trenutno zapošljava 48 djelatnika i izvodi elektrane za kućanstva, poslovne korisnike i elektrane na zemlji.

Energycom je izradio i kalkulator potrošnje, a zadovoljni iznajmljivači tvrde da je to isplativa investicija koja se najviše vidi na računima za struju.

"Sve je bilo gotovo bez mog upliva"

Energycom direktno surađuje s prvorazrednim dobavljačima panela i invertera, a osim brzog rješavanja dokumentacije s HEP-om, montaže, u cijeni elektrane nude i pripremu dokumentacije za subvencije u svrhu ugradnje solarnih elektrana te policu osiguranja elektrane za prvu godinu rada. Subvencije uglavnom dolaze iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Europske unije ili lokalnih općina. Time se želi potaknuti one koji žele prijeći na obnovljive izvore energije i motivirati ne samo smanjenje računa već i ekološko poslovanje.

Jedan od zadovoljnih korisnika je i Marko Božić iz Velike gorice. Za Energycom kao opciju odlučio se zahvaljujući prijateljima iz studentskih dana koji su mu prenijeli pozitivna iskustva. Inače, Božić je poduzetnik koji 20 godina posjeduje tvrtku, no prije nego što ju je otvorio, radno iskustvo stjecao je po Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji. Profesionalizam koji je susreo u inozemstvu u kontekstu odnosa prema klijentu prepoznao je i u Energycomu, zbog čega se naposljetku odlučio na suradnju s njima.

Foto: Shutterstock

"Realizacijom i izvedbom elektrane sam izuzetno zadovoljan. Od potpisa ugovora s Energycomom krajem travnja ove godine prepustio sam njima u ruke sve, od komunikacije s nadležnim službama do ispunjavanja potrebnih obrazaca i pripreme za slanje propisane dokumentacije HEP-u", potvrdio je Božić. Na svoju nekretninu ugradio je solarnu elektranu

"Montirana je tako da gotovo nisam ni znao da imam radove na kući. Sve je izvedeno profesionalno, brzo i pedantno", prepričao je suradnju Božić. Dodao je i da je iznimno zadovoljan i činjenicom da s dokumentacijom nije imao nikakva doticaja. Sve su za njega riješili iz Energycoma po principu "ključ u ruke". Odnosno, ugradnja solarne elektrane i popratni dokumenti bili su spremni bez njegova upliva u proces.

"Investicija će mi se vratiti kroz šest godina"

Prednost investicije i ugradnje solarnih panela uvidio je ubrzo.

"Uzimajući u obzir trenutne cijene struje i najavljen rast cijena, investicija će mi se i bez subvencije prema proračunima isplatiti za šest godina. Ona se sama otplaćuje zbog viškova koje proizvedem. Međutim, kako sam bio zainteresiran za neki oblik subvencije ako bude otvorenih natječaja, javio sam se Energycomu", ustanovio je Marko Božić. 

Pripremili su mu svu dokumentaciju za prijavu na eventualne otvorene natječaje za subvencije. Tvrdi da u Energycomu imaju stručnjake koji su upoznati s natječajima, pa će od njih dobiti svu potrebnu podršku.

Foto: Promo
Objekt Marka Božića s ugrađenom solarnom elektranom

Potvrda za pogon vlastite elektrane izdana mu je sredinom lipnja 2024., kada je elektrana i puštena u rad. Marko Božić rezultatima je zadovoljan.

"Od kada elektrana radi, ne moram se brinuti o računima za struju, u stalnoj sam pretplati, a siguran sam da će i u zimskim mjesecima generirati dovoljno energije da se, uz viškove proizvedene ljeti, pokrije potrošnja struje do sljedeće proizvodne sezone", zaključio je Božić.

Kaže da je projekt ugradnje uspješan zbog dobro planirane snage elektrane i dosadašnje potrošnje, nagiba krova, sunčanih sati i ostalih detalja s kojima su mu pomogli stručnjaci iz Energycoma. Na ugrađene solarne panele ima 25 godina garancije, što mu, priznaje, daje dodatan mir jer se uvijek može obratiti Energycomu za eventualna pitanja i podršku.

"Moja bezbrižnost oko računa za struju je rezultat dobrog planiranja i projektiranja, za što sam puno povjerenje dao Energycomu", zaključio je.
 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Energycom u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.