Veliki povratak giganta. Končar je probio vrijednost od milijardu eura

Foto: Končar

KONČAR d.d. je dosegao tržišnu kapitalizaciju od milijardu eura. To znači da vrijednost dionica te kompanije trenutno izlistanih na Zagrebačkoj burzi prelazi milijardu eura. Očekuje se nastavak rasta cijene dionica, pa bi kompanija uz trenutne stope rasta cijene dionica mogla kroz sljedećih nekoliko mjeseci ostvariti i 1.5 milijardi eura tržišne kapitalizacije. 

>> Preživjeli su 100 godina, privatizaciju i pretvorbu. Sad im ide bolje nego ikad

Trenutno cijena dionice Končar d.d. iznosi 406 eura, 220 eura više nego na početku godine. Rezultat je to odličnih poslovnih rezultata kompanije zadnjih godina i procjene investitora da će u budućnosti potražnja za njenim proizvodima i uslugama rasti, što će potaknuti daljnji rast.

Končar posluje jako dobro

Pandemija nije naštetila poslovanju Končara, kompanije koja je jedan od simbola hrvatske industrije. Dapače, prihodi su narasli za pola milijarde eura između 2020. i 2023., s 394 milijuna na 894 milijuna. Realno je očekivati da će ove godine biti ostvareno milijardu eura prihoda, dominantno od izvoza.

2023. je ostvareno i 70.9 milijuna eura dobiti, a broj zaposlenih cijele Končar Grupe je narastao na 5271. U to treba uključiti i radnike Dalekovoda, koji je 2022. integriran u Končar Grupu. To je vjerojatno spasilo Dalekovod, koji se do tada nalazio u problemima, a sada bilježi nove poslove. Nedavno je ugovorena izgradnja novog dalekovoda u Norveškoj i Njemačkoj.

Izvozna tržišta Končara uključuju Švedsku, Irak, Bangladeš, Cipar, Nizozemsku, Salvador, Ujedinjenje Arapske Emirate, Francusku, Keniju i mnoge druge države. Potražnja za Končarovim proizvodima i uslugama je sve veća na međunarodnom tržištu, zbog čega i investitori očekuju nastavak rasta. To ih potiče da kupuju dionice kompanije, zbog čega cijena dionice raste, a time i tržišna kapitalizacija Končara. 

Zagrebačka burza se oporavlja, ali je daleko od vrhunaca iz 2007.

Zagrebačka burza se oporavlja, nakon višegodišnjeg pada i stagnacije. U ponedjeljak je indeks Crobex narastao na 3005 bodova, najveću razinu od 2008. Od 2004. do 2008. je Crobex, indeks Zagrebačke burze, snažno rastao s manje od 1200 bodova na više od 5000 bodova. Još je daleko od povratka na te razine.

Redovni promet je u ponedjeljak iznosio 3.79 milijuna eura, od čega se 2.13 milijuna odnosi na dionice HT-a, zatim dionice Končara s prometom od 523 tisuće eura. To je ipak daleko od punog oporavka i povratka na razine iz 2007., kada je prosječni dnevni promet bio 269 milijuna kuna.

Ipak, dobri rezultati kompanija kao što je Končar i uvrštenje novih kompanija poput IT kompanije Span daju razlog za očekivanje daljnjeg oporavka Zagrebačke burze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.