FOTO Objavljene nove ratne karte. Preokret u bitki za ključan grad u Donjecku?

Foto: ISW

Ukrajinske snage ponovo su zauzele položaje koje je prethodno bila zauzela Rusija blizu Pokrovska, dok Moskva nastavlja pritisak na taj grad u Donjeckoj oblasti, izvijestio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Rusija je pokrenula ofenzivu prema gradu, koji je ključno cestovno i željezničko čvorište koje se koristi za opskrbu ukrajinskih postrojbi na istoku zemlje.

Rusko ministarstvo obrane i promoskovski vojni blogeri tvrde da su ruske snage ostvarile uspjehe blizu grada, poput zauzimanja Mihailijke i Cukurine, sela koja se nalaze na jugoistoku.

Moskva je nastavila ofenzivu istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedjelju izvijestio da ruske snage počinju koristiti oklopna vozila u napadima te da su pogodile rudnik Koročenka na istočnim rubovima Selidove projektilom zrak-zemlja Kh-38ML.

Ukrajinci vraćaju teritorij

ISW sada navodi da snimke s terena pokazuju ukrajinski napredak jugoistočno od Pokrovska, blizu sela Selidove. "Kijev je ponovo zauzeo izgubljene položaje blizu Selidova, dok su ruske snage nedavno napredovale blizu Torecka, Donjecka i Velike Novoselke", stoji u izvještaju.

ISW je opisao kako su ruske snage nastavile napade u pograničnom području između Donjecke i Zaporiške oblasti, gdje su ostvarile napredak, iako se čini da to nije dio veće ofenzive.

Ruski i ukrajinski izvori izvijestili su da su tijekom vikenda dijelovi 336. brigade mornaričkog pješaštva i 394. motorizirane pješačke pukovnije Rusije pokrenuli napade blizu Levadina, probivši ukrajinsku obranu.

Ruski vojni blogeri tvrde da je Moskva zauzela Levadno i napredovala do južnih rubova Novodarivke, iako ISW navodi da nema vizualnih dokaza za te tvrdnje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.