Plenković: Prosječna plaća je u osam godina porasla 76%

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković pohvalio se danas kako Hrvatska ima rekordnih 1.75 milijuna zaposlenih i svega 83 tisuće nezaposlenih, odnosno 4.4 posto, što je najniže u posljednjih 40 godina.

Imamo najveći broj zaposlenih ikad, rekao je premijer u Hrvatskom saboru kojem je podnio Godišnje izvješće o radu Vlade.

Kazao je kako broj zaposlenih govori da je od početka mandata njegovih vlada, 2016. godine, zaposleno dodatnih 308.000 osoba.

"Minimalna plaća porasla 103 posto"

Istaknuo je i kako je prosječna neto plaća u proteklih osam godina porasla za 76 posto, sa 749 na 1315 eura. Kad se odbije inflacija, to je i dalje realni rast od 35 posto, istaknuo je. 

Naveo je i kako je minimalna neto plaća u istom razdoblju porasla za 103 posto, s 331 na 672 eura, realno za čak 56 posto. 

Najavio je kako će u trećem mandatu njegove Vlade glavni fokus biti ponovno na hrvatskim građanima.

Vlada će nastaviti s politikama koje pridonose rastu plaća, mirovina, socijalnih naknada i suzbijanju inflatornih pritisaka, najavio je.

"Pet okosnica Vladina programa"

Pobrojao je i pet okosnica Vladina programa - odgovornu fiskalnu politiku, demografsku revitalizaciju i ulaganje u mlade, jake i neovisne institucije, vladavinu prava i borbu protiv korupcije, zelenu tranziciju, jačanje međunarodnog položaja Hrvatske.

Izvješću premijera prethodili su zahtjevi za stankama u kojima su se oporbeni zastupnici obrušili na vladinu politiku, uz prepucavanje s vladajućim HDZ-ovcima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.