Plenković: Naš kredibilitet u EU i NATO-u srozava se zbog Milanovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u saboru rekao da se zbog predsjednika Zorana Milanovića srozava kredibilitet zemlje u Europskoj uniji i NATO-u te je ponovo pozvao oporbu da podrži sudjelovanje Hrvatske u aktivnosti NATO-a za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

Plenković je kazao da zbog Milanovića u NATO-u ne znaju hoće li Hrvatska ostati pouzdan saveznik ili će im u nevolji okrenuti leđa. "Ne znaju jesmo li mi zemlja koja će pomoći žrtvi", kazao je premijer podnoseći godišnje izvješće vlade u Hrvatskom saboru.

Ocijenio je da u Hrvatskoj ima puno političkih aktera koji nemaju "niti minimalan element identifikacije" s EU ili NATO-om, zbog čega dolazi do javne rasprave o tome treba li zemlja pomoći Ukrajini, što je nazvao "apsurdnim" i "sramotnim".

"Kamo ćete nas odvesti vašim glasom?"

Pošto Milanović nije dao suglasnost za sudjelovanje hrvatskih časnika u NSATU-u, za to je sada potrebna dvotrećinska većina u saboru. Premijer je pozvao oporbene zastupnike da razmisle što njihovo glasanje čini za međunarodni kredibilitet Hrvatske.

"Kamo ćete nas odvesti vašim glasom? U poziciju nepouzdanog saveznika i neodgovornog partnera koji ne pomaže žrtvi, pa makar i simbolično?" upitao je oporbu Plenković.

Premijer je rekao da je zemlja svoj vanjskopolitički utjecaj demonstrirala ove godine kada se donosila odluka o otvaranju pregovora o pristupanju Europskoj uniji s Bosnom i Hercegovinom, pri čemu je bilo "jako puno otpora".

"Pokrenuli smo inicijativu, sami smo zvali (predsjednicu Europske komisije) Ursulu von der Leyen i (tadašnjeg nizozemskog premijera) Marka Ruttea, sami došli u Sarajevo i rastumačili zemlji koja je tada bila najskeptičnija u donošenju odluke da postoje snažni razlozi i ispunjeni kriteriji i reforme koji se sada ispunjavaju brže nego prije i u ožujku se donijela odluka koja mijenja strateški put nama najvažnije susjedne zemlje", dodao je.

Plenković je naglasio važnost Hrvata izvan Hrvatske, objasnivši da im se, među ostalim, pridaje pozornost "znatno povećanim sredstvima za financiranje njihovih aktivnosti očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i jezika".

"Potpore koje se najbolje vide u Bosni i Hercegovini, gdje financiramo izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta, Sveučilišta u Mostaru, gdje dajemo ogroman doprinos financiranju i KBC-a u Mostaru, ali i drugih zdravstvenih ustanova", kazao je Plenković.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.