Kreće projekt liječenja staničnom imunoterapijom

Screenshot: HRT

Zaklada Zora započela je s projektom uvođenja stanične imunoterapije u Hrvatskoj koja se pokazala vrlo uspješnom u liječenju malignih bolesti. Četiri oblika inovativne terapije učinkovita su kod pacijenata kod kojih ostali oblici liječenja više ne daju rezultate.

Nova nada za izlječenje onkoloških pacijenata leži u liječenju staničnom imunoterapijom. Takva je terapija dugotrajna, ali i skupa pa se u Hrvatskoj želi pokrenuti vlastita proizvodnja staničnih pripravaka.

"CART pripravci su posebni oblik stanične imunoterapije koja omogućuje da u laboratorijima dizajniramo pripravak koji će djelovati na točno određeni tip tumora. Mi ćemo pripremati pripravak inicijalno za liječenje leukemija i limfoma", istaknuo je imunolog Mladen Merćep, voditelj Zaklade Zora, prenosi HRT.

Godišnje od akutne leukemije u Hrvatskoj oboli između 30 i 40 djece

Ta je terapija spasonosna za one pacijente koji više ne reagiraju na druge oblike liječenja. Dobro to zna majka Nore Šitum.

"Kada je Nora došla do faze da više ništa od dostupnih terapija nije djelovalo, mi smo sami istraživali koje mogućnosti postoje i gdje, tako nas je životni put odveo do daleke Amerike. Kada smo mi krenuli u našu borbu ovo se činilo kao znanstvena fantastika", izjavila je Đana Atanasovska iz Zaklade "Nora Šitum".

Godišnje od akutne leukemije u Hrvatskoj oboli između 30 i 40 djece, a njih 10 - 20 posto, unatoč dostupnim lijekovima, ne uspije pobijediti bolest.

Spasonosna inovativna terapija 

"Što se tiče dječje dobi, prva pacijentica je 2012. godine liječena, to je avangardna metoda, projekt. Izliječena je, završila je pravni fakultet i dan danas živi i radi zahvaljujući upravo ovoj terapiji", izjavio je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. 

"Najčešći oblik kod odraslih je onaj kojeg se najviše bojimo, to je akutna mijeloična leukemija, kojih otprilike bude 150 na razini cijele države", rekla je Barbara Dreta, Zavod za hematologiju KBC-a Zagreb. 

Domaćom proizvodnjom pripravaka do veće dostupnosti inače vrlo skupe terapije 

Domaćom proizvodnjom drastično bi se smanjila cijena pripravaka, koji trenutačno stoje oko 400 tisuća eura, zbog čega su mnogim pacijentima teško dostupni.

"Milijun eura, i devet mjeseci kasnije mi radimo. Za proizvodnju trebamo kupiti opremu koja stoji negdje 720 tisuća eura, onda trebamo napraviti validaciju proizvodnje", kaže Mladen Merćep, imunolog, voditelj Zaklade Zora. 

Da bi stanična imunoterapija bila dostupna svima, treba prikupiti 2,5 milijuna eura. Procjenjuje se da bi u Hrvatskoj bilo potrebno između 80 i 100 takvih pripravaka godišnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.