Netanyahu: Nastavit ćemo s napadima na Libanon

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je danas da će njegova zemlja nastaviti s napadima na Hezbolah u Libanonu.

"Nastavit ćemo napadati Hezbolah. I kažem libanonskom narodu: naš rat nije protiv vas, naš je rat protiv Hezbolaha", rekao je Netanyahu u video snimci koju je objavio njegov ured.

Ministar obrane Yoav Gallant uputio je ranije slične riječi u govoru vojnicima: "Moramo nastaviti dok ne postignemo naš cilj: osigurati siguran povratak stanovnika sjevernog Izraela svojim domovima."

"Hezbolah nije isti kao onaj kojeg smo poznavali prije tjedan dana"

Gallant je dodao da je libanonski pokret, kojeg podržava Iran, pretrpio ozbiljne udarce tijekom prošlog tjedna: "Današnji Hezbolah nije isti kao onaj kojeg smo poznavali prije tjedan dana."

Prekogranična razmjena vatre između Hezbolaha i izraelske vojske započela je nakon početka rata u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, potaknutog napadom palestinskog islamističkog pokreta 7. listopada na izraelski teritorij.

Hezbolah tvrdi da ispaljuje rakete na Izrael u znak podrške Hamasu, svom savezniku.

Eskalacija nakon niza eksplozija pagera

Ove razmjene vatre uzrokovale su raseljavanje desetaka tisuća ljudi sa svake strane izraelsko-libanonske granice.

Sukobi su se pojačali nakon vala eksplozija uređaja za komunikaciju Hezbolaha početkom prošlog tjedna u kojima je poginulo 39 ljudi, a 2931 je ranjeno, po libanonskim vlastima.

Hezbolah i Iran su za te eksplozije okrivili Izrael.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.