Šef UN-a: Gaza je noćna mora koja prijeti da cijelu regiju povuče u kaos

Foto: EPA

Izrael je danas optužio glavnog tajnika UN-a da ništa ne čini kako bi "spriječio napade Hezbolaha" na njegov teritorij, nakon što je Antonio Guterres usporedio rat Izraela protiv Hamasa u Gazi s "neprekidnom noćnom morom" koja prijeti da će odvesti i Libanon u kaos.

"Noćna mora o kojoj govorite je realnost. Ta realnost je da je Hezbolah uzeo Libanon za taoca i da UN ne prepoznaje ono što (Hezbolah) radi i ne ispunjava više svoje temeljne zadaće: spriječiti napade Hezbolaha i tražiti provedbu rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti, kojom je okončan rat između Izraela i libanonskog šijitskog pokreta 2006.", napisao je na X-u izraelski ministar obrane Yoav Gallant.

"Gaza je noćna mora koja prijeti da cijelu regiju povuče u kaos"

Guterres je ranije upozorio čelnike okupljene u New Yorku na Općoj skupštini UN-a da je "Libanon na rubu kolapsa". 

"Gaza je noćna mora koja prijeti da povuče cijelu regiju u kaos, izraelski narod i cijeli svijet ne smiju dopustiti da Libanon postane još jedna Gaza", rekao je šef UN-a.

"Svi bismo trebali biti uznemireni ovom eskalacijom. Libanon je na rubu kolapsa."

Izrael: Ispalili smo tristotinjak raketa

Izraelska vojska objavila je večeras da je libanonski Hezbolah ispalio tristotinjak raketa tijekom dana na izraelski teritorij, nakon što je ranije rekla da je izraelsko zrakoplovstvo gađalo položaje islamističkog pokreta u Libanonu.

"Danas je oko 300 raketa ispaljeno na izraelski teritorij, pri čemu je ozlijeđeno šest civila i vojnika, većina lakše", kazao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari na brifingu s novinarima.

Istovremeno, libanonski ministar zdravstva Firas Abiadtels rekao je za Al Jazeeru da je najmanje 569 ljudi ubijeno u ponedjeljak u izraelskim napadima na Libanon, među kojima 50 djece i 94 žene.

Libanonu je to najsmrtonosniji dan u gotovo godinu dana razmjene vatre između dviju strana, paralelno uz rat koji se vodi u Gazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.