Kubanci pisali Putinu. Žele se pridružiti njegovom savezu

Foto: EPA

Kuba je zatražila pridruživanje skupini BRICS, objavio je kubanski diplomat Carlos Miguel Pereira.

"Kuba je službeno zatražila uključivanje u BRICS putem pisma ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu", napisao je Pereira na X-u. Dodao je kako se BRICS konsolidira kao ključni igrač u globalnoj geopolitici te da pruža nadu zemljama s juga. 

Skupina osnovana 2009.

Pereirine izjave dolaze dva tjedna uoči sastanka članica BRICS-a na godišnjem summitu bloka koji je zakazan za 22. i 24. listopada u ruskom gradu Kazanu. Zahtjev te karipske zemlje za pridruživanje bloku stigao je ubrzo nakon što je Azerbajdžan potvrdio da se također zalaže za članstvo. 

Za članstvo u BRICS-u potrebno je dobiti pozivnicu, a više je zemalja dobilo priliku pridružiti mu se početkom ove godine, uključujući Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate. Argentina je također dobila pozivnicu, ali je poručila da se neće pridružiti.

BRICS je osnovan 2009. kako bi poticao bliže veze između Rusije, Kine, Indije i Brazila, a sada se sastoji od devet članica. Postaje geopolitički i ekonomski suparnik zapadnom bloku zemalja G7, prenosi Politico.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.