Liječnici iz Kolkate i dalje u štrajku, traže pravdu za ubijenu silovanu žrtvu

Foto: EPA

Liječnici u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal poručili su danas da će nastaviti sa štrajkom zbog silovanja i ubojstva specijalizantice ako se ne ispune njihovi zahtjevi, usprkos odluci Vrhovnog suda da se do danas prosvjedi prekinu.

I dok su prosvjedi u ostalim državama postupno jenjali nakon što je Vrhovni sud oformio radnu skupinu za sigurnost u bolnicama, liječnici u Zapadnom Bengalu, gdje se zločin dogodio, nastavljaju sa štrajkom.

Nedavno je u prostoru medicinske poliklinike i fakulteta R.G. Kar u istočnom gradu Kolkati silovana i ubijena 31-godišnja liječnica, što je izazvalo prosvjede diljem zemlje među liječnicima i podsjetilo na grupno silovanje i ubojstvo 23-godišnje studentice u autobusu u New Delhiju 2012. godine.

"Razmislit ćemo o prekidu štrajka ako ispune zahtjeve"

Udruženje mlađih liječnika Zapadnog Bengala marširalo je danas u Kolkati zajedno s djelatnicima više poliklinika zahtijevajući pravdu za žrtvu i pojačanu sigurnost u bolnicama.

Oni su rekli da će "razmotriti" naredbu suda da se do utorka navečer vrate na posao, ali samo ako im se do tada ispune zahtjevi.

"U suprotnom ćemo protumačiti da vlada ne želi da se ova bezizlazna situacija riješi. U tom slučaju ćemo vladu smatrati odgovornom za situaciju koja se odvija u zemlji", priopćilo je udruženje liječnika u priopćenju koje predstavlja oko 7000 medicinskih djelatnika.

Oni traže da se u bolnice postave dodatne nadzorne kamere, da se rasporedi žensko osoblje zaduženo za sigurnost, bolju osvijetljenost, posebne sanitarne prostorije za žene i prostorije za odmor.

Vladin dužnosnik je rekao da su sredstva već izdvojena, ali da neće biti na raspolaganju do utorka navečer te da će trebati neko vrijeme da se stvari pokrenu.

Uveli strože kazne, aktivisti kažu da se malo toga promijenilo

Indija je nakon brutalnog grupnog silovanja i ubojstva 2012. studentice u New Delhiju uvela velike promjene u kaznenopravnom sustavu, uključujući strože kazne, ali aktivisti kažu da se malo toga promijenilo i da nije dovoljno učinjeno kako bi se spriječilo nasilje nad ženama.

Indijska liječnička udruga tražila je od premijera Narendre Modija da, budući da su 60 posto indijskih liječnika žene, intervenira kako bi bolničko osoblje bilo zaštićeno sigurnosnim protokolima sličnim onima u zračnim lukama.

Za silovanje i ubojstvo mlade liječnice osumnjičen je policijski volonter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.