Lukašenko žestoko branio Putina. Zapadu poručio: Ovo je jako opasan trenutak

Foto: EPA

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko danas je snažno branio ruske akcije u Ukrajini tvrdeći da bi, da je Rusija "samo malo zakasnila sa svojom vojnom operacijom, ruski teritorij pretrpio snažan napad na svojim granicama".

"Ako netko želi vikati da smo otišli nekamo kamo nismo trebali, pokrenuli nešto što nismo trebali, zamislite samo što bi vam se dogodilo da ste zakasnili barem dva tjedna ili mjesec dana", rekao je Lukašenko novinarima tijekom zajedničke presice s Vladimirom Putinom.

Optužio SAD, EU...

Bjeloruski čelnik je okrivio "Washington, Bruxelles i London" za izazivanje krize u Ukrajini, a rekao je i da su ekonomske sankcije Rusiji "psihološke operacije" koje organizira Ujedinjeno Kraljevstvo. Također je optužio SAD za poticanje Poljske i baltičkih zemalja protiv Moskve.

"Naša nedavna povijest nije doživjela tako opasan trenutak u našem odnosu sa Zapadom kao danas... Neki od vas su rekli da je Hladni rat završio i da ćemo živjeti u novoj civiliziranoj eri utemeljenoj na međusobnom razumijevanju i nadmoći međunarodnog prava. Mi smo tako mislili, ali Zapad nije, nisu nas tada uništili pa su odlučili krenuti sada", rekao je.

"Ovaj trik vam definitivno neće uspjeti"

"Postojala je jedna javna osoba na Zapadu 30-ih, 40-ih godina prošlog stoljeća koja je također pokušala uvesti novi poredak i dobro znamo kako je to završilo. Dakle, mislim da se Washington mora vratiti u nedavnu prošlost. Naši očevi i preci su tada izdržali i bili pobjednici i tako ćemo i mi biti pobjednici, kao što smo bili u našoj zajedničkoj 1000-godišnjoj povijesti", rekao je.

Putin je rekao da se Bjelorusiju "trenutno udara ništa manje od Rusije". "Nikad nismo sumnjali u to da će nam netko ponuditi rame, to će biti Bjelorusija", rekao je.

Što se tiče učinka sankcija na destabilizaciju rusko-bjeloruskih veza, Putin je rekao da su one "potpuno uzaludne". "Ovaj trik vam definitivno neće uspjeti. Samo ćemo postati jači", rekao je dodajući da se "(šteta) na koju su naši neprijatelji računali nije dogodila".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.