Na prosvjedima protiv festivala u Beogradu vođa huligana s kojim je partijao Vučić

Marko Vučković, poznat kao Komandant, jedan od istaknutih vođa navijačke skupine Ultra Boys, koja je dio navijačkog korpusa beogradskog kluba Crvena zvezde, i bivši suvlasnik tvrtke Ultra kop, snimljen je među muškarcima koji su se okupili u Dobračinoj ulici ne dopuštajući ulaz u Dorćol Platz, gdje je večeras trebao početi festival "Mirëdita, dobar dan".

Riječ je o festivalu koji promovira kulturnu suradnju Srbije i Kosova, a prate ga prosvjedi ekstremističkih organizacija i stranaka desnice. Potpredsjednik vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić objavio je da je ministarstvo izdalo zabranu "zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obujmu".

Dačić je naveo da neće biti dopušteni ni drugi skupovi u prostoru predviđenom za održavanje te manifestacije, uz napomenu da su o zabrani obaviješteni i organizatori skupa.

Okupili se desničari koji se protive festivalu, među njima dobro poznato lice

No desničarski protivnici festivala svejedno su se nesmetano okupili na mjestu gdje je festival večeras trebao biti otvoren. 

Na snimkama N1 Srbije vidi se Marko Vučković kako stoji u skupini prosvjednika između transparenata.

Vučković je do 2016. godine bio suvlasnik u tvrtki Ultra kop, pisao je Insajder 2018. godine, nakon čega je 20 posto vlasništva prešlo na Milicu Knežević, a po 40 posto na Svetlanu Lakić i Aleksandru Vučković.

Tvrtka Ultra kop osnovana je 2015. godine na adresi stadiona Crvene zvezde i poslovne zgrade u sklopu stadiona u Ulici Ljutice Bogdana te se godinama bavi izvođenjem građevinskih radova.

Kako je ranije pisao Insajder, tvrtka Ultra kop je tijekom 2015., za samo pet mjeseci postojanja, ostvarila prihod od 31.5 milijuna dinara i dobit od 2.7 milijuna.

U 2016. godini Ultra kop imao je četiri puta veće prihode uz povećanje profita na 7.1 milijun dinara. I 2017. je završio s još većim prihodom i profitom. Tvrtka je imala prihod veći od 120 milijuna dinara, dok je dobit bila gotovo 8.5 milijuna dinara.

Kako je firma Ultra kop dobivala poslove od države

Kako je tvrtka Ultra kop dobivala poslove od javnih poduzeća, otkrio je Insajder krajem 2018. godine na primjeru EPS-a.

"Jedno od najvećih državnih javnih poduzeća – EPS raspisalo je javnu nabavu za izvođenje radova na rekonstrukciji dijela elektromreže u Beogradu početkom kolovoza 2018. godine, a procijenjena vrijednost ovog posla bila je 100.000.000 dinara, odnosno gotovo 850.000 eura. Za ovaj posao, sudeći po objavljenoj dokumentaciji, stigla je samo jedna, zajednička ponuda dviju tvrtki – jedne u vlasništvu Beograda, nekadašnje EPS-ove tvrtke Elektroizgradnja Beograd, i tvrtke Ultra kop iz Beograda. Cijena koju je konzorcij ponudio bila je tek oko 20.000 dinara, odnosno 170 eura, niža od procijenjene. Ovaj konzorcij uveo je u ovaj posao i dva podizvođača, a kako se može vidjeti iz dostupnih podataka, od ukupne ugovorene cijene Ultra kop je zaradio četvrtinu, odnosno nešto više od 210.000 eura", pisao je Insajder.

Na ovaj način, konstatira Insajder, Ultra kop, iako relativno nova tvrtka u području građevinarstva, dobila je još jedan vrijedan posao od države. Zanimljivo je, međutim, da je Ultra kop dosad za EPS uglavnom bio angažiran kao podizvođač, dok se u ovom poslu našao kao izvođač radova, ali zajedno s tvrtkom koja postoji više od pola stoljeća i koja je prethodno bila u vlasništvu EPS-a, a sada je u vlasništvu Grada.

Inače, protiv navijačke skupine Ultra Boys, čiji je vođa Marko Vučković, podneseno je više kaznenih prijava koje ili nisu procesuirane ili su postupci trajali godinama, pisao je ranije Insajder.

Osuđen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda susjedi, naknadno ga oslobodili

Upravo se to dogodilo u jedinom postupku koji je pokrenut protiv Marka Vučkovića za nanošenje teških tjelesnih ozljeda susjedi Savi Milićević.

Incident se dogodio u listopadu 2008. u naselju Senjak kada mu je, prema kaznenoj prijavi policije, Sava Milićević prišla i rekla da više ne prodaje drogu jer će u protivnom pozvati policiju. Vučković je, prema prijavi, napao ženu udarajući je rukama i nogama te joj tom prilikom nanio teške tjelesne ozljede.

Nakon dva suđenja Vučković je 2014. godine prvostupanjskom presudom osuđen na sedam mjeseci zatvora, ali je ovu presudu u ožujku 2015. godine Viši sud preinačio u oslobađajuću. On je oslobođen optužbi za teške tjelesne ozljede zbog nedostatka dokaza, pisao je tada Insajder.

Partijao s Vučićem

O Vučkoviću je Nova.rs pisala 2021. godine, kada joj je dostavljena snimka na kojoj on navodno s Aleksandrom Vučićem i drugim navijačima skandira pjesmu "A sad adio", imitirajući rukom pokret koji prakticiraju i navijači na stadionu. 

Srpski mediji pisali su da se vjerojatno radilo o proslavi rođendana Vučićevog sina Danila.

Na istoj se zabavi i pucalo iz pištolja. 

"Na poziv Komandanta spremno 1000 prekaljenih huligana"

Iduće godine u tekstu pod nazivom "Na poziv Komandanta spremno 1000 prekaljenih huligana" Nova.rs pisala je da snaga Ultra boysa leži u brojevima i vojničkoj disciplini, pa zato svog bivšeg vođu, ali i danas sivu eminenciju ove navijačke grupe Marka Vučkovića, zovu Komandant, i to ne bez razloga.

Prema dobro obaviještenim izvorima, u vrlo kratkom roku na poziv Komandanta može se okupiti oko 1000 prekaljenih huligana spremnih na sve. To zna Komandant, to zna policija i, što je najvažnije, to zna i politika, pisala je Nova.rs. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.