Stigla kiša. Sutra se očekuje rekordno niska rujanska temperatura

Foto: Josip Mikačić/Pixsell

U unutrašnjosti zemlje jutros prevladava oblačno i kišovito vrijeme, osobito u sjevernim dijelovima i Lici, dok su jadranska obala i otoci imali vedrije i toplije jutro, s povremenim jakim vjetrovima na pučini. Grmljavina i sijevanje bili su prisutni u nekim dijelovima Gorskog kotara, Like i Kvarnera.

Kontinentalna Hrvatska jutros bilježi temperature od 12 do 16 stupnjeva, no kako su najavili prognostičari, kada se temperatura i podigne do nekih 20 stupnjeva, već u popodnevnim satima past će ponegdje i ispod 15. Posvuda pada kiša.

Slavonija je jutro dočekala s uglavnom vedrim nebom. Temperature su se kretale oko 12-13°C.

Istra i Kvarner jutros broje od 18 do 23 stupnja. Vrijeme je oblačno s laganim vjetrom.

U Dalmaciji je jutros uglavnom vedro s temperaturama između 20°C i 23°C.

Što nas čeka tijekom dana?

Na zapadu Hrvatske danas će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu, a ponegdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji. U Slavoniji i Dalmaciji tijekom dana očekuje se porast naoblake s kišom i grmljavinom, najkasnije na krajnjem istoku.

Vjetar će biti slab do umjeren jugoistočni i južni, a poslijepodne će okrenuti na sjeveroistočni, ponegdje s jakim udarima. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, koje će prolazno prijeći u jugozapadni vjetar, dok će navečer na sjeveru zapuhati bura.

Najviša dnevna temperatura kretat će se između 15 i 20 °C na kopnu, dok će na Jadranu i u Slavoniji biti toplije, s temperaturama između 22 i 28 °C.

Popodne se na kopnu očekuje pad temperature, a Istramet piše da su u Istri moguće pijavice.

Upozorenja

Cijela Hrvatska je pod upozorenjima. Na Jadranu vrijedi narančasto upozorenje Meteoalarma zbog mogućih obilnih kiša, dok je u drugim dijelovima Hrvatske na snazi žuto upozorenje zbog obilnih kiša.

Sutra na kopnu ujutro ispod 10

Sutra nas očekuje pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito vrijeme. Mjestimice će pasti obilne oborine, a u Dalmaciji lokalno može doći i do nevremena. Vjetar će biti umjeren do jak sjeverozapadni, dok će na Jadranu puhati bura, ponegdje s olujnim udarima. Na krajnjem jugu će prijepodne prevladavati jugozapadnjak.

Najniže jutarnje temperature zraka bit će između 8 i 12 °C, dok će duž obale i u unutrašnjosti Dalmacije temperature biti nešto više, od 14 do 19 °C.

Najviša dnevna temperatura kretat će se između 11 i 15 °C, dok će na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji biti toplije, od 17 do 22 °C.

Rekordno niska temperatura za rujan

Kako je napisao Zoran Vakula za HRT, nakon često čak i rekordne topline, treba se pripremiti na za sredinu rujna neuobičajenu hladnoću. "Već u petak ćemo barem ponegdje imati rekordno nisku najvišu dnevnu temperaturu zraka za 13. dan rujna", najavio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.