NATO radi planove za velik transport ranjenih vojnika u slučaju rata s Rusijom

Foto: Profimedia

NATO planira koordinirati prijevoz velikog broja ranjenih vojnika daleko od bojišnice u slučaju rata s Rusijom, vjerojatno pomoću bolničarskih vlakova jer zračna evakuacija možda neće biti izvediva, rekao je danas visokopozicionirani general NATO-a.

Budući scenarij za medicinske evakuacije razlikovat će se od iskustava saveznika u Afganistanu i Iraku, rekao je u intervjuu za Reuters general-pukovnik Alexander Sollfrank, šef logističkog zapovjedništva NATO-a.

"U najgorem slučaju bit će puno ranjenih"

U sukobu s Rusijom zapadne vojske bi se vjerojatno suočile s mnogo većom bojišnicom, većim brojem ozlijeđenih vojnika i barem privremenim nedostatkom zračne nadmoći u blizini prve linije, rekao je njemački general.

"Izazov će biti brzo osigurati visokokvalitetnu skrb za, u najgorem slučaju, velik broj ranjenih", rekao je ne precizirajući koliko ozlijeđenih vojnika NATO očekuje.

Planiranje medicinskih evakuacija dio je mnogo šireg nastojanja NATO-a, potaknutog ruskom invazijom na Ukrajinu 2022., da revidira i ojača svoju sposobnost odvraćanja i obrane od svakog ruskog napada.

Njemačka rekla da očekuje mogući ruski napad već 2029.

Njemačka vojska rekla je da očekuje da će Rusija moći napasti zemlju NATO-a već 2029., dok ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je Zapad agresor jer naoružava Ukrajinu. Putinov rat u Ukrajini izazvao je najoštriju konfrontaciju između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Sollfrank vodi NATO-ovo Združeno zapovjedništvo za potporu i osposobljavanje (JSEC), zaduženo za koordinaciju brzog kretanja pješaštva i tenkova diljem Europe, kao i logističkih priprema poput skladištenja streljiva na istočnom krilu NATO-a.

Nedavno je JSEC, koji ima sjedište u južnom njemačkom gradu Ulmu, organizirao vježbu koordinacije protoka pacijenata. "Dođe li do sukoba s Rusijom, ranjene vojnike neće samo trebati transportirati na veću udaljenost nego u drugim ratovima posljednjih godina", rekao je Sollfrank.

"Morat će se postići zračna nadmoć"

Ruska protuzračna obrana i zrakoplovi bi, naime, ugrozili medicinske evakuacijske letove na način na koji pobunjenici u Afganistanu ili Iraku to ne bi mogli, što bi vjerojatno stvorilo potrebu za bolničkim vlakovima, koji mogu prevesti više žrtava nego zrakoplovi.

"Na prvom mjestu morat će se postići zračna nadmoć. Bit će potrebno vrijeme da se uspije po cijeloj dužini i dubini bojišnice", rekao je Sollfrank pa dodao: "Potrebno je razmotriti sve opcije za odvoz velikog broja ranjenika u medicinske ustanove, što uključuje vlakove, ali potencijalno i autobuse."

Različiti medicinski propisi među zemljama još su jedna prepreka koju treba prevladati, rekao je Sollfrank. Rješenje bi mogao biti "vojnomedicinski Schengen", sličan političkoj šengenskoj zoni koja dopušta slobodno kretanje unutar većeg dijela Europske unije.

To bi moglo uključivati ​​područje slobodnog prolaza za osjetljive lijekove poput narkotika ili jakih lijekova protiv bolova, koji bi bili potrebni za liječenje ranjenih vojnika, a čiji je prekogranični transport trenutno strogo reguliran.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.