Sve više žena tvrdi da su na lijekovima za mršavljenje zatrudnjele unatoč neplodnosti

Foto: Freepik, YAMA

LIJEKOVI za mršavljenje Ozempic i Wegowy postali su u posljednjih par godina planetarno popularni. Štoviše, toliko popularni da ih je neko vrijeme manjkalo za oboljele od dijabetesa tipa 2 kojima su izvorno bili namijenjeni.

Sve više žena prijavljuje trudnoću iako su uzimale kontracepciju

No u posljednje vrijeme sve je više žena koje na društvenim mrežama pišu da su tijekom uzimanja terapije neplanirano zatrudnjele unatoč tome što su koristile kontracepciju. Neke čak tvrde da su zatrudnjele unatoč tome što im je dijagnosticirana neplodnost.

Znanstvenici smatraju da je efekt stvaran i imaju nekoliko mogućih tumačenja za ove nuspojave. Jednostavno govoreći, lijekovi za mršavljenje smanjuju pretilost koja može biti uzrok poremećaja u menstrualnom ciklusu i stoga neplodnosti.

Osim toga, oni usporavaju apsorpciju hrane u dijelu probavnog sustava, čime mogu smanjiti koncentracije kontracepcijskih pilula u krvi. Konačno, oni stimuliraju stvaranje hormona koji pokreću ovulaciju.

Kako djeluju lijekovi za mršavljenje?

Ozempic i Wegovy, koji se također nazivaju semaglutid i tirzepatid, pripadaju grupi lijekova koji se tjedno konzumiraju uz pomoć injekcija, a često se koriste za mršavljenje. Djeluju tako da oponašaju određene hormone u crijevima, uključujući glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1), koji sudjeluje u regulaciji inzulina i apetita.

Oba lijeka potiču oslobađanje hormona GLP-1, koji usporava pražnjenje želuca i produžuje osjećaj sitosti nakon obroka, čime smanjuju potrebu za prejedanjem. Oni također poboljšavaju osjetljivost na inzulin i stabiliziraju razinu šećera u krvi. Kada šećer ostaje stabilan, manje je vjerojatno da će osoba osjećati nagli porast gladi.

Konačno, oni utječu na receptore u mozgu koji reguliraju apetit, čime mogu smanjiti žudnju za hranom i pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

Smanjenje težine može povećati plodnost

Poznato je da pretilost može smanjiti plodnost jer narušava hormonalnu ravnotežu, što može ometati ovulaciju kod žena i smanjiti kvalitetu sperme kod muškaraca. Višak masnog tkiva može povećati proizvodnju estrogena, što dodatno otežava proces oplodnje.

Osim toga, pretilost je često povezana s drugim zdravstvenim problemima poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) i inzulinske rezistencije, koji negativno utječu na plodnost. Stoga je sasvim moguće da bi gubitak tjelesne težine, potaknut lijekovima za mršavljenje koji su poznati kao GLP-1 agonisti, nekim ženama mogao vratiti redovitu ovulaciju, a time i plodnost.

Smanjuju apsorpciju kontraceptiva

No činjenica da ima žena koje javljaju da su zatrudnjele unatoč kontracepciji znači da bi efekt mogao biti posljedica nekih drugih mehanizama, neovisnih o gubitku težine.

Naime, kompanija Eli Lilly, koja proizvodi lijek tirzepatid iz iste skupine GLP-1 antagonista, objavila je da su ispitivanja lijekova u sklopu standardnog procesa odobravanja američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) pokazala da tirzepatid mijenja način na koji se oralni kontraceptivi apsorbiraju, što ih potencijalno čini manje učinkovitima.

Naime, lijekovi GLP-1 usporavaju brzinu pražnjenja hrane i lijekova iz želuca u crijeva, gdje se oralni kontraceptivi apsorbiraju u krvotok. Podaci prikupljeni za tirzepatid pokazali su da on smanjuje maksimalnu koncentraciju kontraceptiva u krvi do 66% već nakon jedne doze.

"Dakle, više od polovice toga je nestalo, što je veliki problem", rekla je za Nature News Jessica Skelley, farmakologinja sa Sveučilišta Samford u Birminghamu, u Alabami.

Oralni kontraceptivi ovise o koncentraciji pa ako ih nema dovoljno u tijelu, ne mogu učinkovito pružiti potreban kontracepcijski učinak, dodala je Skelley. Djelovanje Ozempica, koji se temelji na semaglutidu, u tom je smislu nešto slabije, no ipak nije zanemarivo.

Djelovanje na hormone

Poznato je da GLP-1, osim na probavu, djeluje i na druge fiziološke sustave. Godine 2015. Federico Mallo, endokrinolog sa Sveučilišta u Vigu u Italiji, i njegov tim objavili su studiju u kojoj su otkrili da GLP-1 kod ženki štakora stimulira proizvodnju luteinizirajućeg hormona (LH). Poznato je da porast LH izaziva ovulaciju i kod štakora i kod ljudi. Štakori kojima je davan GLP-1 imali su veći broj održivih potomaka u usporedbi s netretiranim štakorima.

Mallo smatra da analozi GLP-1 receptora sasvim sigurno potiču plodnost jer mogu povećati predovulacijski vrh LH.

Iako štakori nisu mali ljudi, tumači Mallo, oni imaju menstrualne cikluse s fazama sličnim onima kod ljudi.

Konačno, u časopisu Nature Metabolism u svibnju je objavljena studija u kojoj su kineski znanstvenici identificirali vrstu crijevnih bakterija koje reguliraju prirodnu proizvodnju GLP-1 kod miševa. Te bakterije, Bacteroides vulgatus, potisnule su proizvodnju hormona GLP-1 i uzrokovale sindrom policističnih jajnika kod ženki miševa koji je poremetio ovulaciju. Kada su znanstvenici ženke miševa tretirali lijekom GLP-1, one su ponovno počele ovulirati.

Poduzeti dodatnu zaštitu

Znanstvenici smatraju da mogućnost da lijekovi na bazi GLP-1 povećavaju plodnost treba ozbiljno istražiti, posebno zbog toga što među njihovim konzumentima sve više dominiraju mlade žene.

Naime, podaci časopisa JAMA pokazali su da je broj mladih u reproduktivnoj dobi koji su konzumirali Ozempic i Wegowy i slične lijekove od 2020. do 2023. u SAD-u skočio za 600%.

Osim toga, od 162.439 osoba u dobi od 18 do 25 godina koje su u 2023. godini podigle GLP-1 na recept više od 75% bile su žene.

Stručnjaci stoga preporučuju da se tijekom konzumacije ovih lijekova uz kontracepcijske pilule koristi dodatna zaštita.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.