Je li ovo Netanyahuov kraj?

Foto: EPA

Izrael su zahvatili masovni prosvjedi nakon što su prekjučer iz Pojasa Gaze izvučena tijela šestero talaca otetih tijekom terorističkog napada Hamasa 7. listopada prošle godine. Prosvjednici su marširali s praznim lijesovima, koji simboliziraju taoce koje je ubio Hamas.

"Teret koji Netanyahu nosi puno je veći", poručili su. Taoci su, podsjetimo, ubijeni neposredno prije nego što su izraelske snage došle do njih, priopćila je vojska.

 

I ranije je preživio masovne prosvjede, hoće li i ovaj put?

"Činjenica da su bili živi i da su ubijeni neposredno prije nego što su trebali biti spašeni - to je prijelomna točka za mnoge koji sada shvaćaju da ako budu sjedili kod kuće, ništa neće postići", rekla je Anna Rubin, koja se pridružila prosvjedima u Tel Avivu.

Stotine tisuća ljusi izašle su na ulice u masovnim prosvjedima. Mnogi smatraju da bi masovna okupljanja mogla predstavljati prekretnicu, ali Netanyahu je i ranije preživio mjesece uličnih prosvjeda. Njegova strategija uglavnom je bila ignoriranje zahtjeva prosvjednika. No pitanje je hoće li mu to uspjeti i ovaj put.

Ovaj put ne bori se samo protiv svojih uobičajenih neprijatelja, liberalne ljevice u zemlji, već je u borbi do smrti s vođom Hamasa Yahyom Sinwarom, koji je jasno dao do znanja da je spreman na nezamislivu brutalnost kako bi dobio ono što želi.

Sinwar iskorištava svaku Netanyahuovu slabost kojom može manipulirati, a trenutno je to javno mnijenje - s obzirom na to da se bliži obljetnica terorističkog napada i da je još uvijek 101 talac zatočen u Gazi, a za 35 njih se strahuje da su mrtvi.

Netanyahu na konferenciji prkosio svima koji zahtijevaju ustupke

Netanyahu i krajnje desničarski nacionalistički članovi njegovog kabineta rade na gušenju legalnih prosvjeda i štrajkova putem sudskog naloga. Jednodnevni generalni štrajk bilo je vrlo neujednačen, čak i u Tel Avivu. Trgovine i restorani u centru grada uglavnom su bili otvoreni. "Ne slažem se s odlukom, trebali smo zatvoriti", rekao je jedan od zaposlenika lokalnog kafića.

Na sinoćnjoj konferenciji za novinare Netanyahu je prkosio svima koji su zahtijevali više ustupaka od Izraela u pregovorima. "Ovi ubojice pogubili su šestero naših talaca, upucali su ih u potiljak. A sada, nakon ovoga, od nas se traži da pokažemo ozbiljnost? Od nas se traži da napravimo ustupke?" rekao je Netanyahu.

Poručio je da nitko tko je ozbiljan u postizanju mira i oslobađanju talaca, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, neće od njega tražiti da napravi više ustupaka. Biden je, podsjetimo, ranije rekao da misli da Netanyahu ne čini dovoljno kako bi osigurao sporazum o prekidu vatre.

Ključni zahtjev Hamasa je da Izrael povuče sve svoje snage iz pojasa zemlje duž granice s Egiptom, poznatog kao Filadelfijski koridor. Izraelski šefovi sigurnosti, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta, javno pritišću vladu na kompromise.

Najopasniji trenutak prethodnih izraelskih masovnih prosvjeda, potaknutih Netanyahuovim planovima za reformu pravosuđa, bio je kada je pokušao otpustiti Gallanta. Kasnije je bio prisiljen vratiti ga na dužnost. 

Ako to opet pokuša, tvrdi politička analitičarka Tamar Hermann iz izraelskog Instituta za demokraciju, to bi mogla biti prava prekretnica za prosvjede.

Netanyahu, kojeg štiti parlamentarna većina, vjeruje da može izbjeći zahtjeve prosvjednika, ali zahtjeve vlastitog ministra obrane i američkog predsjednika - moglo bi biti teže ignorirati.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.