New York Times poziva Bidena da odustane od izbora. "Pretvorio se u svoju sjenu"

Foto: EPA

Uredništvo američkog lista New York Timesa pozvalo je predsjednika Joea Bidena da se povuče iz utrke za Bijelu kuću nakon katastrofalne debate protiv Donalda Trumpa.

U uvodnom članku, objavljenom jučer navečer pod naslovom Da bi služio zemlji, predsjednik Biden mora napustiti utrku za Bijelu kuću, New York Times opisao je Joea Bidena kao "sjenu vođe" nakon što je 81-godišnji predsjednik "pao na vlastitom ispitu".

Neprepoznatljiv, Joe Biden gutao je riječi, nije dovršavao pojedine rečenice i gledao je u prazno tijekom televizijskog dvoboja u četvrtak protiv svog republikanskog prethodnika i protukandidata na izborima u studenom.

"Mučio se objasniti što će postići u drugom mandatu. Mučio se odgovoriti na Trumpove provokacije, borio se da ga pozove na odgovornost za njegove laži, neuspjehe i jezive planove. Više se puta mučio doći do kraja rečenice", piše NYT.

"Bio je predsjednik vrijedan divljenja"

"Biden je bio predsjednik vrijedan divljenja. Pod njegovim vodstvom država je napredovala i počela se suočavati s nizom dugoročnih izazova, a rane koje je otvorio Trump počele su zacjeljivati. Ali najveća usluga koju bi Biden danas mogao pružiti javnosti bila bi objava da se neće kandidirati za reizbor", napisao je New York Times.

"Podignuo se nakon tragedija i neuspjeha u prošlosti i jasno vjeruje da to može učiniti ponovno. Ali predsjednikov nastup ne može se otpisati tek kao jedno loše izdanje ili kriviti za to prehladu, jer je potvrdio zabrinutosti koje su rasle mjesecima ili čak godinama", dodaju. "Najjasniji put za demokrate, ako žele poraziti kandidata definiranog lažima, je da budu iskreni s američkom javnošću i priznaju da Biden ne može nastaviti ovu utrku te da osmisle proces odabira nekoga sposobnijeg da stane na njegovo mjesto i porazi Donalda Trumpa u studenom", zaključuje NYT.

Članovi Demokratske stranke također su doveli u pitanje Bidenovu sposobnost da preuzme novi mandat, što je izazvalo buru unutar stranke, ali je Joe Biden u petak rekao da može "obaviti posao", dobivši podršku dvojice svojih prethodnika, Baracka Obame i Billa Clintona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.