Newsweek: Iran je stjeran u kut i možda će morati napraviti nuklearnu bombu

Foto: EPA

Dok dugogodišnje suparništvo između Irana i Izraela ulazi u neistražene vode i postaje sve nasilnije, Islamska Republika je pred možda i najsudbonosnijom odlukom u svojoj 45-godišnjoj povijesti.

Iranski dužnosnici, parlamentarni zastupnici i stručnjaci prvi put otvoreno raspravljaju o mogućnosti revizije nuklearne doktrine kako bi se otvorio put za proizvodnju nuklearnog oružja.

>>Imaju li Iran i Izrael nuklearno oružje?

Takav je potez dugo bio zabranjen fetvom, islamskom pravnom presudom koju je izdao vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, ali nedavni događaji testirali su povjerenje Teherana u izglede da to odvrati velik napad iz Izraela, a kamoli onaj koji podupire SAD, piše Newsweek.

"U slučaju napada neće biti jamstva za nastavak iranskog miroljubivog nuklearnog programa"

Tijekom prošle godine rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas proširio se daleko izvan Gaze, uz sve veće sudjelovanje koalicije prvenstveno nedržavnih aktera, u koje je Teheran uložio velika sredstva.

Ova koalicija sada se suočava s potencijalno najstrašnijim izazovom dosad jer Izrael zadaje značajne udarce, posebice libanonskom pokretu Hezbolah.

"Hoće li Iranu trebati nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci da nabavi nuklearnu bojevu glavu, neće biti odlučujuća razlika u ishodu. U slučaju vojnog napada, neće biti jamstva za nastavak iranskog miroljubivog nuklearnog programa", rekao je Seyed Hossein Mousavian, bivši iranski diplomat.

"Trumpova odluka 2015. i kampanja američkih sankcija navele su Iran da razvije svoje nuklearne sposobnosti"

Mousavian je tvrdio da su odluka bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da izađe iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), i kampanja američkih sankcija koja je uslijedila navele Iran da razvije svoje nuklearne sposobnosti.

>>Uzbuna na Zapadu. Iranu otkrivene ruske nuklearne tajne?

Iran, svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a te EU prihvatili su JCPOA. Na temelju toga ukinute su dugogodišnje međunarodne sankcije protiv Irana u zamjenu za ograničenja nuklearnog programa koja bi spriječila njegovo potencijalno naoružavanje.

Konzervativci u Teheranu i Washingtonu dočekali su ga sa skepsom. Trump se naposljetku povukao iz JCPOA-e 2019. godine, a predsjednik Joe Biden nije uspio osigurati nove pregovore.

Netanyahu se uvijek protivio sporazumu

Izbor reformističkog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana u srpnju ove godine pobudio je opreznu nadu u obnovu JCPOA-e, no ti su osjećaji uvelike zasjenjeni napetostima u regiji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvijek se protivio sporazumu upozoravajući da ne sprječava Iran u proizvodnji nuklearnog oružja. Mousavian je rekao da Izrael, za koji je poznato da posjeduje tajni nuklearni arsenal, ne bi bio sposoban sam poraziti Iran bez pomoći američkog saveznika i da bi takav ishod samo potaknuo Iran na preispitivanje svog nuklearnog stava.

Sličan stav nedavno su s Newsweekom podijelila dvojica teheranskih analitičara Alireza Taghavinia i Amir Hossein Vazirian. Taghavinia je tvrdio da će svaki napad na iranski teritorij ojačati poziciju onih koji žele promijeniti iransku nuklearnu doktrinu i izgraditi nuklearno oružje, što je tehnički moguće i ovisi samo o političkoj odluci ajatolaha Khameneija.

Rasprave o preispitivanju iranske nuklearne pozicije

Vazirian je ustvrdio da izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja znači da će Iran ubrzati nuklearne aktivnosti. Čini se da su rasprave o preispitivanju iranske nuklearne pozicije prvi put dobile ozbiljan zamah u travnju. Trend se poklopio s prvim raketnim napadom Irana na Izrael, koji je izveden kao odgovor na ubojstvo iranskih vojnih dužnosnika u Siriji.

Izrael ima dugu povijest korištenja goleme špijunske mreže za napade na iranski nuklearni program. U konačnici, Izrael nije eksplicitno napao iranski nuklearni program kao odgovor na iranski napad u travnju. Međutim, navodno je izveo ograničeni napad u blizini iranskog postrojenja za obogaćivanje uranija Natanz, u pokrajini Isfahan.

>>Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku

U nedjelju je istaknuti klerik Hassan Khomeini, unuk pokojnog vrhovnog vođe Ruhollaha Khomeinija, pozvao na snažnije akcije protiv Izraela. Odbio je precizirati na što točno misli iako su iranski mediji uvelike protumačili njegove komentare kao aludiranje na nuklearno oružje.

"Jedina preostala opcija bila bi ići na nekonvencionalno odvraćanje, a to je nuklearno oružje"

Što se tiče iranskih konvencionalnih resursa, određeni broj iranskih projektila pokazao se sposobnim izbjeći izraelsku naprednu protuzračnu obranu u posljednjem napadu, nanijevši štetu barem jednoj većoj vojnoj bazi. Međutim, nije sasvim jasno kakvim bi se to oružje pokazalo u velikom dugotrajnom ratu, osobito ako bi SAD intervenirao.

"Jedina preostala opcija bila bi ići na nekonvencionalno odvraćanje, a to je nuklearno oružje", rekao je Hamidreza Azizi, suradnik na Njemačkom institutu za međunarodne i sigurnosne poslove, napominjući da to više nije tehnička stvar, već politička odluka.

Iran nije donio odluku o nabavi nuklearnog oružja, ali ovo kontinuirano neprijateljstvo s Izraelom - u kombinaciji s američkim ohrabrivanjem izraelskih eskalirajućih akcija - moglo bi natjerati Iran da donese ovu odluku iz očaja.

"Udari na iranska nuklearna postrojenja neće iskorijeniti znanje koje je Iran stekao radeći s naprednim centrifugama"

Neki izraelski dužnosnici ranije su pozvali na preventivni zajednički udar zajedno s SAD-om protiv iranskih nuklearnih lokacija. No analitičari smatraju da udari na iranska nuklearna postrojenja neće iskorijeniti znanje koje je Iran stekao radeći s naprednim centrifugama.

Iranska nuklearna infrastruktura, kao i veći dio raketne opreme, smještena je unutar raširene mreže snažno utvrđenih podzemnih objekata. Dok se izraelski i američki dužnosnici nastavljaju konzultirati o odgovoru na posljednje iranske raketne napade, Biden kaže da neće podržati napad na iranske nuklearne lokacije. 

U međuvremenu su iranski dužnosnici obećali odgovoriti još intenzivnijim napadom na svaki izraelski napad. Naglasili su i da ne žele širiti rat u regiji, što je stav koji je izrazila i Bijela kuća iako nastavlja izražavati potporu izraelskim kampanjama.

IDF: Iran shvaćamo vrlo ozbiljno

Netanyahu je otvoreno pozvao na promjenu režima u Iranu, a Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da zadržavaju pravo obrambenih i preventivnih napada na Iran tijekom trenutnog sukoba.

"Iran je javno rekao da mu je cilj izbrisati Izrael i mi to shvaćamo ozbiljno. Borimo se protiv Irana i njegovih saveznika već godinu dana i pratimo njihove aktivnosti u različitim područjima, u različitim arenama. I mi smo spremni zaštititi se, kako sustavom zračne obrane, tako i aktivnom obranom ili preventivnim napadima.

Nedavno smo vidjeli njihov napad bez presedana s više od 180 balističkih projektila prema Izraelu, što je neprihvatljivo i imat će posljedice", rekao je glasnogovornik IDF-a Nadav Shoshani za Newsweek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.