Nizozemska: Ukrajina može napasti ciljeve u Rusiji našim borbenim avionima

Foto: Profimedia

Nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren poručila je Kijevu da slobodno koristi borbene avione F-16, koje njezina zemlja namjerava donirati Ukrajini, za napade na ciljeve u Rusiji. Nizozemska planira Kijevu poslati 24 borbena zrakoplova F-16. Ollongren je u intervjuu za Politico kazala da Nizozemska neće nametnuti ograničenja za korištenje aviona, kao što je to slučaj s Belgijom, gdje je premijer Alexander De Croo upozorio Kijev da ne koristi njihove F-16 u ruskom zračnom prostoru. 

"Nema ograničenja u belgijskom stilu"

"Nema ograničenja u belgijskom stilu. Kada predamo zrakoplove Ukrajini, oni ih mogu koristiti. Samo tražimo od njih da poštuju međunarodno pravo i pravo na samoobranu kako je navedeno u Povelji UN-a, što znači da ih koriste za ciljanje vojnih meta u svrhu samoobrane", rekla je Ollongren. 

Ollongren i američki ministar obrane Lloyd Austin bili su među visokim dužnosnicima koji su se u nedjelju susreli s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na konferenciji u Singapuru. Ollongren će odstupiti s mjesta ministrice obrane nakon prisege nove krajnje desne vlade. Kazala je kako se nada da će nova vlada nastaviti podržavati NATO i Ukrajinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.