Nova Radićeva stranka se zove isto kao LGBTQ udruga

Foto: Pixsell, Index

Nakon izlaska iz Domovinskog pokreta u kojem je pobjedu odnio Ivan Penava, Mario Radić i bivši članovi DP-a osnovali su novu stranku pod imenom Dom i Nacionalno okupljanje - DOMiNO. 

Na predstavljanju stranke Radić je naglasio važnost riječi "dom" i najavio je "DOMiNO-efekt, koji bi trebao poboljšati gospodarstvo, zaštitu obitelji i nacionalnu sigurnost".

"Kada postavimo pravi temelj i izgradimo čvrst dom, svi segmenti društva će se povezati u jednu funkcionalnu, snažnu cjelinu", rekao je.

No, Radićeva nova stranka desnice dijeli ime s Udrugom Domino, koja se već dva desetljeća bori za prava LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj. Poznata je po organiziranju queer festivala i drugih inicijativa za borbu protiv diskriminacije.

Udruga Domino: Počašćeni smo, ali mnogo točniji akronim njihove stranke bio bi DNO

Podudarnost u imenu komentirali su iz Udruge Domino.

"Domino je organizacija koja djeluje više od dvadeset godina i sustavno svojim radom doprinosi jačanju vrijednosti pravednijeg društva koje je temeljeno na prihvaćanju različitosti. Naši programi i aktivnosti su naveliko prepoznati u javnosti pa pojavu nove organizacije imena Domino vidimo kao posvetu i odraz poštovanja prema našem dosadašnjem radu i kao podršku za budućnost. Počašćeni smo da jedna tako mlada organizacija na ovaj dirljiv način želi približiti vrijednosti borbe protiv ksenofobije, homofobije, transfobije i rodno uvjetovanog nasilja svojim članovima i široj javnosti", rekao je za RTL predsjednik Udruge Zvonimir Dobrović.

Dodao je da su, "kao starija i iskusnija organizacija, uvijek spremni podržati mlade i ambiciozne inicijative i primjerom i savjetom".

"Naš bi prvi savjet bio da se imena trebaju pažljivo birati i da je mnogo točniji akronim njihove organizacije DNO (Dom i Nacionalno Okupljanje) i da je time izvjesnije da će, umjesto domino-efekta, izazvati DNO-efekt, kao i svaka desnica novih obećanja. Međutim, mladost-ludost, kako se kaže. Možda je ovo samo faza divljanja prije nego što postanu ozbiljniji", kazao je Dobrović. 

Radić: Mislim da će biti najviše zbunjeni ovi u vrtiću što igraju domino

Radić, pak, ne vidi problem u nazivu i vjeruje da se neće dogoditi konfuzija.

"Nismo mi Domino, mi smo Dom i nacionalno okupljanje. Mislim da će biti najviše zbunjeni ovi u vrtiću što igraju domino", pokušao se našaliti Radić u izjavi za RTL.

"Mi smo ovo radili s fokus-grupom, radili smo profesionalno, tako da znamo sve moguće zamke i nezamke, ovo je bilo ispitano na svjetskom nivou. Ovo smo radili, nismo iz prsta isisali", uvjeren je Radić u snagu imena nove stranke kojoj je na čelu.

Jučer se Radić, pokušavajući uvjeriti da nije ukrao ime stranke Le Pen, rugao Benkovačkom sajmu

Zanimljivo je i da je Radić jučer novo ime branio rugajući se Benkovačkom sajmu. Jučer su ga novinari, naime, podsjetili da je Nacionalno okupljanje naziv zvijezde francuske desnice Marine Le Pen, na što ih je Radić pokušao uvjeriti da im to nije bila inspiracija.

"Razmišljali smo o više varijanti imena, primjerice o narodnom okupljanju, no to u Hrvatskoj baš i nema političku konotaciju i u uhu prosječnog birača više bi zvučalo kao benkovački vašar, pa smo se na kraju odlučili za nacionalno okupljanje", rekao je Radić.

Ćipe: Bolje da Radić igra Čovječe, ne ljuti se

Radićev bivši stranački kolega Stipo Mlinarić Ćipe također je dao svoje mišljenje o nazivu nove stranke.

Na novinarsko pitanje što misli o imenu nove stranke koju su osnovali odbjegli članovi Domovinskog pokreta rekao je da ga DOMiNO podsjeća na dječju igru i da bi bilo bolje da Radić igra Čovječe, ne ljuti se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.