Odbijanje pomoći migrantima ozbiljan je grijeh, kaže papa Franjo

Foto: EPA

Papa Franjo danas je snažno osudio postupanje prema migrantima koji prelaze Sredozemno more kako bi ušli u Europu, rekavši da je odbijanje pomoći migrantskim plovilima "veliki grijeh".

"Ima onih koji svim sredstvima rade na tome da se migrante ne prihvati"

"Postoje oni koji sustavno i svim sredstvima rade na tome da se migrante ne prihvati. A kada se to radi svjesno i s odgovornošću, onda je to veliki grijeh", rekao je Franjo na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra. Franjo je u govoru pozvao na širenje pristupnih ruta za migrante i na "globalno upravljanje migracijom utemeljeno na pravdi, bratstvu i solidarnosti", istaknuvši da se problem neće riješiti "militarizacijom granica".

Papa posljednjih tjedana u svojim tjednim audijencijama nudi razmišljanja o katoličkim duhovnim pitanjima.

"Ljudi prelaze mora i pustinje da bi našli mjesto gdje mogu živjeti u miru"

Na početku današnjeg govora je rekao da odgađa tu praksu kako bi razmislili o "ljudima koji prelaze mora i pustinje kako bi pronašli mjesto na kojem mogu živjeti u miru i sigurnosti".

Papa je često govorio o postupanju prema migrantima tijekom 11 godina svog papinstva. Migranti s Bliskog istoka i Afrike koji stižu u Europu preko Sredozemlja su tema žestokih rasprava u Europi u proteklom desetljeću.

Međunarodna organizacija za migracije je procijenila da je od 2014. više od 30.000 migranata nestalo prilikom prelaska Sredozemlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.