Općine kod Osijeka će za biciklističke staze dobiti 2.5 milijuna eura

Foto: Google Street View

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 2.5 milijuna eura za izgradnju pješačko-biciklističke infrastrukture u općinama Bizovac, Vladislavci, Vuka i Ernestinovo danas je s predstavnicima općina potpisao ministar regionalnoga razvoja i EU fondova Šime Erlić.

Riječ je o projektima koji se financiraju iz Integriranog teritorijalnog programa (ITP) u financijskom razdoblju 2021. - 2027. za Urbanu aglomeraciju Osijek, pa je ugovore potpisala i osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković.

Ministar Erlić kazao je kako je Osijek primjer pozitivne transformacije zahvaljujući ulaganjima iz EU fondova i jedan od prvih u kojem se potpisuju ugovori iz nove generacije projekata ITU mehanizma, vrijednog 680 milijuna eura, od čega 55 milijuna eura ide za osječku Urbanu aglomeraciju.

"Sredstva iz EU fondova promijenila Osijek"

Podsjeća kako je u prošloj EU financijskoj perspektivi na području Osijeka uloženo više od 400 milijuna eura sredstava iz EU fondova te smatra kako su ta sredstva promijenila grad i omogućila nove pozitivne trendove, poput povećanja zapošljavanja i kvalitete života.

Ističe kako se mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) provodi u okvirima politike urbanog razvoja RH za 22 grada, a cilj je da gradovi budu nositelji razvoja županija i regija.

Uz ova četiri ugovora, koji će omogućiti izgradnju 12 kilometara biciklističkih staza u ove četiri općine, predviđen je cijeli niz drugih projekta, od uređenja osječkog kupališta Copacabana, gradske knjižnice, rekonstrukcije zgrade osječkog HNK-a, pa i do ulaganja u okolne općine, rekao je ministar Erlić.

Dogradonačelnica Crnković izvijestila je kako se uskoro očekuje potpisivanje još tri ugovora za izgradnju novih biciklističkih staza u drugim okolnim općinama, ali i u Osijeku, gdje je predviđena izgradnja oko 10 kilometara biciklističkih staza, u gradu i prigradskim naseljima.

U EU financijskom razdoblju do 2027. imamo niz strateških projekata, koji će poboljšati kvalitetu života građana, među kojima su rekonstrukcija glavne gradske tržnice, kompleksa "Gradski vrt", revitalizaciju parka "Zrinjevac" te istoimene sportske dvorane te uređenje središta grada, uključujući i središnji Trg Ante Starčevića, istaknula je Crnković.

"Hrvatska kao primjer uspješne integracije u EU"

Ministar Erlić prethodno je sudjelovao na godišnjem okupljanju mreže "Europe Direct" i partnera, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u RH.

Istaknuo je kako se Hrvatsku danas uzima kao primjer uspješne integracije jedne zemlje u EU i pozitivnih učinaka članstva u EU, za što je prije svega zaslužno dobro korištenje EU fondova u zadnjih 11 godina članstva, a koji su promijenili sve krajeve Hrvatske nabolje.

Budući razvoj je pun izazova i globalnih kriza, ali Hrvatska u tom smislu danas stoji bolje nego ikada prije, sa snažnijom ekonomijom, otpornija je na promjene koje dolaze izvana te pozitivnim trendovima, koje moramo nastaviti, kako bi se više približili razvijenim zemljama Europe i svijeta, a to je temeljni cilj kohezijske politike i EU fondova, poručio je ministar Erlić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.