Prijatelji životinja: Svi koji sudjeluju na štraparijadama zlostavljaju konje

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell, Prijatelji životinja

Iz Prijatelja životinja priopćili su kako su zgroženi odlukom Županijskog suda u Karlovcu da se za dva mjeseca odgodi služenje zatvorske kazne od šest mjeseci Karlovčaninu Mili Ivaniševiću (51) zbog zlostavljanja životinja - jer mora skrbiti za svoje konje.

Kazna zbog premlaćivanja konja u sklopu priprema za natjecanje u povlačenju teških trupaca je odgođena jer je sudac prihvatio Ivaniševićevu molbu u kojoj stoji da s obitelji uzgaja konje pasmine hrvatski hladnokrvnjak radi rasploda i prodaje, da je nužno životinje vratiti u štale, osigurati im hranu i skrb veterinara, kupiti kukuruz, te da se u tom razdoblju neke kobile moraju ždrijebiti i drugo.

Stoga je Županijski sud u Karlovcu odlučio da Ivanišević ode u zatvor u mjesecu prosincu, umjesto u listopadu, jer bi bez dovršetka započetih poslova nastala znatna materijalna šteta. Lani je snimka batinanja konja uznemirila javnost. Prijatelji životinja su naveli da je to bilo brutalno i nemilosrdno, a Ivaniševića nazvali notornim zlostavljačem.

"Lani smo tražili da mu se oduzmu sve životinje"

Obrazloženje sudske odluke za odgodom izvršenja šestomjesečne kazne zatvora do prosinca ocijenili su apsurdnom, dodavši kako je ta odluka bizarna i protivna "logici i zdravom razumu". Podsjećaju kako su lani od Državnog inspektorata zatražili da se zlostavljaču oduzmu sve životinje, zabrani nabava novih i da se ukinu možebitne potpore koje bi dobivao.

Koordinatorica projekata u Udruzi Prijatelji životinja Snježana Klopotan Kačavenda je navela da Ivanišević nije tukao konja zato što je sam po sebi zlostavljač, već to rade i ostali koji sudjeluju na štraparijadama i da će se ta natjecanja odvijati dok veterinarska inspekcija izdaje suglasnosti za to. Napominje da je takvo tretiranje konja kršenje brojnih zakonskih odredaba o dobrobiti životinja.

Štraparijada je natjecanje konja u povlačenju trupaca. Iz Prijatelja životinja kažu i da motiv organizatora i sudionika štraparijada nisu promocija konja ili hrvatskih pasmina, nego unosna zarada. "Štraparijade nisu dio hrvatske tradicije, građani ne žele ovakve običaje", rekla je Klopotan Kačavenda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.