Raspala se koalicija Suverenista i DP-a u Vukovaru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski suverenisti (HS) u Vukovaru više nisu dio vladajuće koalicije s Domovinskim pokretom (DP), koju su napustili nezadovoljni odnosom DP-a prema njima, rečeno je na konferenciji za novinare vukovarskih Suverenista.

Vijećnici Suverenista ranije su danas i napustili sjednicu vukovarskog Gradskog vijeća, prilikom usvajanja predloženih točaka dnevnog reda. Po riječima predsjednika vukovarskih Suverenista i zamjenika vukovarskog gradonačelnika Filipa Sušca, nezadovoljni su, u prvom redu, odnosom DP-a prema njima, ponajprije predsjednika DP-a i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.

Povod za raskid koalicije bila je današnja sjednica Gradskog vijeća Vukovara, na koju je, kaže Sušac, bez konzultacija s njima kao partnerima, uvrštena rasprava o usvajanju gradskog proračuna za 2025. te naplati parkiranja u gradskoj četvrti Borovo naselje.

"U zadnjih nekoliko mjeseci odnosi između Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista drastično su narušeni, kao i odnosi između gradonačelnika i mene kao njegova zamjenika. Prvi put u ovih deset godina nismo sudjelovali kao partneri u izradi prijedloga proračuna Grada Vukovara za 2025.", ustvrdio je Sušac na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, neuvažavanje Suverenista od strane DP-a "očito je rezultat dogovorene koalicije između DP-i HDZ-a u gradu Vukovaru" za lokalne izbore iduće godine. 

Vijećnici HS-a otišli sa sjednice vukovarskog Gradskog vijeća

"Dogovoreno je", kaže Sušac, "da Domovinski pokret da kandidata za gradonačelnika Vukovara, a HDZ za zamjenika". Napominje kako će Hrvatski suverenisti u gradu Vukovaru na lokalnim izborima iduće godine izaći samostalno s vlastitim kandidatima za gradonačelnika.

Sušac je izjavio i da su vijećnici Suverenista, "nezadovoljni samovoljom gradonačelnika Penave", napustili sjednicu vukovarskog Gradskog vijeća koje je, dodao je, "bez problema nastavilo usvajati predložene točke dnevnog reda uz očitu podršku vijećnika HDZ-a".

Gradonačelnik Penava za 14 sati najavio konferenciju za medije 

Predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je za danas u 14 sati u Vukovaru konferenciju za novinare.

U Gradskom vijeću Vukovara je 19 vijećnika. Po pet vijećnika imaju DP i HDZ, Hrvatski suverenisti, koji su do sad bili dio vladajuće koalicije, imaju četiri vijećnička mjesta, SDSS dva, po jednog vijećnika imaju DSS i HNS, a dio vladajuće koalicije do sada je bio i nezavisni Željko Sabo, koji je i predsjednik Gradskog vijeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.