Oprez na svjetskim burzama, inflacija i dalje povišena

Foto: EPA

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer inflacija u svijetu ne popušta tako brzo kako su se ulagači nadali, pa bi kamatne stope središnjih banaka mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0.1 posto, na 39.118 bodova, a za toliko je skliznuo i S&P 500, na 5460 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0.2 posto, na 17.732 boda.

Na burzama je vladao oprez jer je ulagače zabrinuo rast inflacije u nekoliko zemalja, među ostalim u Australiji i Kanadi.

Na tržištima se dulje vrijeme smatralo da je ciklus povećanja kamata u svijetu završen i da slijedi popuštanje monetarne politike.

Podaci o inflaciji

No, rast inflacije u Australiji i poruka iz tamošnje središnje banke da se na prošloj sjednici razgovaralo o povećanju kamata izazvali su strahovanja od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

S najviše nestrpljenja čekalo se izvješće o inflaciji u SAD-u. U petak objavljeni podaci pokazali su da su cijene na mjesečnoj razini porasle 0.1 posto, a na godišnjoj 2.6 posto.

To je nešto niža inflacija nego mjesec dana prije, no to nije osjetnije utjecalo na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Čelnici Feda već dulje vrijeme poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljane razine od oko 2 posto i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, špekulira da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od rujna.

Unatoč stagnaciji posljednjih tjedana, u prvih šest mjeseci ove godine Nasdaq indeks skočio je više od 18 posto, dok je S&P 500 porastao 14.5, a Dow Jones 3.8 posto.

Snažan rast Nasdaqa i S&P-a ponajviše se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, no na tržištu je sve češće pitanje je li tako snažan rast cijena tehnoloških dionica održiv.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.9 posto, na 8164 boda, a pariški CAC 1.9 posto, na 7479 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0.4 posto, na 18.235 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.