Stotine mrtvih u masovnim grobnicama u Gazi. Među njima i žene, nekima vezane ruke

Foto: Shutterstock

Palestinski timovi civilne zaštite počeli su ekshumaciju tijela iz masovne grobnice ispred bolničkog kompleksa Nasser u Khan Younisu prošlog tjedna nakon što su se izraelske postrojbe povukle. U posljednjih tjedan dana pronađeno je ukupno 310 tijela, uključujući 35 u proteklom danu, priopćili su palestinski dužnosnici.

"Osjećamo potrebu podići uzbunu jer je otkriveno više tijela", izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava. Opisala je tijela "zakopana duboko u zemlju i prekrivena otpadom", dodajući da su "među preminulima navodno bile starije osobe, žene i ranjeni", uključujući neke koji su vezani i bez odjeće, piše Guardian.

"Nekima vezane ruke"

"Nekima od njih ruke su bile vezane, što naravno ukazuje na ozbiljna kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava, te ih treba podvrgnuti daljnjim istragama", kazala je.

Palestinski spasilački timovi i nekoliko promatračkih misija UN-a također su izvijestili o otkriću više mjesta masovnih grobnica u bolničkom kompleksu Shifa, u gradu Gazi, ranije ovog mjeseca, nakon što su se izraelske kopnene postrojbe povukle nakon dugotrajne opsade.

Liječnici koji rade za Liječnike bez granica opisali su da su izraelske snage napale bolnicu Nasser krajem siječnja prije nego što su se povukle mjesec dana kasnije, zbog čega ustanova nije mogla funkcionirati.

Izraleksa vojska odbacuje tvrdnje o masovnim pokapanjima

Spasioci nastavljaju kopati po pjeskovitoj zemlji kako bi ekshumirali tijela izvan bolnice. Dužnosnici u Gazi rekli su da su tijela u Nasseru ljudi koji su poginuli tijekom opsade. Izraelska vojska odbacila je u utorak tvrdnje o masovnim pokopima u bolnici.

Izrael je u više navrata optužio Hamas da djeluje u bolnicama i koristi medicinsku infrastrukturu kao štit, što Hamas niječe. Šef UN-a za prava također je osudio sve veći broj izraelskih zračnih napada koji su posljednjih dana preplavili sjevernu, središnju i južnu Gazu, uključujući pomorsku topničku vatru koja je pogodila zgrade duž istočne obale Gaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.