Porastao Wall Street nakon izvješća o inflaciji

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok su nakon novog izvješća o inflaciji u SAD-u splasnule nade u oštar rez kamatnih stopa američke središnje banke. Dow Jones ojačao je 0.31 posto, na 40.861 bod, dok je S&P 500 porastao 1.07 posto, na 5.554 boda, a Nasdaq indeks 2.17 posto, na 17.395 bodova.

Izvješće o inflaciji

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja na najvećoj svjetskoj burzi vladao je oprez jer su nakon izvješća o inflaciji u SAD-u splasnule nade u oštar rez kamatnih stopa. Potrošačke su cijene, naime, u kolovozu porasle 0.2 posto na mjesečnoj razini, kao što se i očekivalo, no temeljna stopa rasta cijena, iz koje su izuzete cijene energije i hrane, porasla je više nego što se očekivalo – za 0.3 posto.

Ti podaci nisu promijenili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike. No, sada je gotovo sigurno da će Fed kamate smanjiti za 0.25 postotnih bodova, a ne, kao što su se neki nadali, za 0.50 postotnih bodova.

Nvidia porasla za 8 posto

Zbog toga je na početku trgovanja i tehnološki sektor bio u minusu. No, do kraja trgovanja S&P 500 indeks tog sektora snažno je porastao, pa je trgovanje završio u plusu od 3.3 posto. To se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionica Nvidie za 8 posto, nakon vijesti da bi američke vlasti mogle dozvoliti izvoz naprednih čipova te kompanije u Saudijsku Arabiju.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u šest su cijene dionica jučer porasle, a u pet pale. A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.15 posto, na 8.193 boda, a pariški CAC 0.14 posto, na 7.396 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.35 posto, na 18.330 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.