700 učenika nije u školi zbog problematičnog dječaka. Oglasili se njihovi roditelji

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U osnovnoj školi u Novom Zagrebu, u koju je premješten dječak zbog kojeg se iz prethodne škole ispisao cijeli razred, učenici s kojima bi sada trebao pohađati četvrti razred ni danas neće doći u školu. 

Podršku roditeljima i učenicima pružili su i mnogi drugi, pa danas na nastavi nije oko dvije trećine učenika ostalih razreda škole koju pohađa gotovo 1000 učenika. U školu nije došlo 700 učenika. Roditelji ističu da se bore za prava svoje djece, ali i problematičnog dječaka kojem je nužna stručna pomoć, javlja HRT.

Roditelji su odlučili o ovom slučaju progovoriti za medije.

Otac učenika: Želimo da učionica bude mjesto nulte tolerancije na fizičko i verbalno nasilje

"Naša djeca već drugi dan neće pohađati nastavu. U znak podrške su nam se pridružili većina ostalih razreda škole. Ono što očekujemo jest da dobijemo odgovore na pitanja koja smo putem medija poslali i koja smo iskomunicirali prema ravnatelju. Nadamo se da ćemo već danas na sastanku vijeća roditelja dobiti neke konkretne informacije. Ponavljamo, nemamo nikakvu informaciju o cijeloj situaciji. 

 

Djeca od 10 godina su nama prenijela što su primijetila, a mi smo na to reagirali i želimo ih zaštititi. Mi želimo da učionica bude mjesto rada, druženja i učenja, a ne neko mjesto gdje će se oni morati boriti, opravdavati i stalno razgovarati o nekim problemima s učiteljicom.

Mi želimo da učionica bude mjesto nulte tolerancije za fizičko i verbalno nasilje. Na tome ćemo ustrajati. Stručne službe moraju dati odgovor i nama to omogućiti", rekao je otac učenika za medije. 

Odvjetnik roditelja: Mislimo da nije odrađeno ništa

Klaudio Čurin, odvjetnik grupe roditelja, dao je izjavu za HRT.

"Mislimo da zapravo nije odrađeno ništa. Na taj način zapravo dijete se seli, a problem ostaje. S obzirom na to da je bilo javno poznato da je bilo problema u prethodnoj školi, smatramo da je roditelje trebalo pripremiti da se dijete uključuje u sustav, da roditelji mogu pripremiti svoju djecu, ali i da je djecu trebalo adekvatno stručno pripremiti ako je procjena bila stručna da dijete može pohađati redovno obrazovanje. To nama zasad nije poznato", rekao je Čurin.

Gradski ured: Sastanci u zagrebačkoj školi oko problema vršnjačkog nasilja

Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i Grada Zagreba održali su u ponedjeljak sastanak sa stručnom službom škole u koju je premješten učenik zbog čijeg se nasilnog ponašanja u drugoj zagrabačkoj školi ispisao cijeli razred, izvijestio je Gradski ured za obrazovanje. 

"Tijekom dana održat će se roditeljski sastanak razreda kojeg učenik pohađa, kao i s vijećem roditelja škole, na kojem će roditeljima biti prezentirani konkretni daljnji koraci s ciljem što uspješnijeg rješavanja situacije", navodi se u priopćenju.

Prema tvrdnjama roditelja, na nastavu danas, osim četvrtog razreda u kojemu je problematični učenik, nije došla većina ostalih učenika, no to nije bilo moguće provjeriti u ravnateljstvu jer nitko nije odgovarao na telefonske pozive. 

"Mi ne znamo što se planira, u prvoj smjeni nije došlo pola učenika u školu a prema dogovoru roditelja, tako će biti i u poslijepodnevnoj smjeni", izjavio je jedan od roditelja.

Dodaje kako je za 19 sati zakazan sastanak vijeća roditelja na kojemu će vidjeti hoće li im Ministarstvo i Grad ponuditi kakvo rješenje. 

Zagrebačka škola u kojoj je problematični učenik zatražila podršku Ministarstva

Prošli tjedan Grad Zagreb izvijestio je da detalje slučaja učenika koji je zbog nasilnog ponašanja premješten u drugu školu, gdje po tvrdnji roditelja ponovno izaziva probleme, ne može javno iznositi, dok je škola obavijestila i zatražila podršku Agencije i Ministarstva.

Dolazak učenika koji je zbog nasilnog ponašanja premješten u drugu osnovnu školu i u novoj je sredini izazvao reakciju roditelja, koji tvrde da opet izaziva probleme i verbalno vrijeđa, zbog čega danas nisu poslali djecu u školu, a oni su se okupili na prosvjedu i oglasili pismom.

"Detalje slučaja ne možemo javno iznositi zbog zakonskih ograničenja. Škola je, sukladno protokolima, još početkom kalendarske godine o slučaju obavijestila i zatražila podršku Agencije i Ministarstva i postupala sukladno uputama s interdisciplinarnih sastanaka", rekli su Hini u Gradu Zagrebu.

Kažu da su službenici i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje u bliskom kontaktu s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih te su o ovom pitanju razgovarali i danas. Gradski ured izdao je rješenja za potporu školi koja su u gradskoj nadležnosti.

Grad: Ovaj slučaj pokazuje da je revizija nužna

Ističu da je ovaj slučaj ukazao na nužnost revizije i izmjena postojećih propisa koje će školama i drugim tijelima omogućiti dodatne ovlasti, kako u odgojno-obrazovnom području, tako i u suradnji s roditeljima te području socijalne zaštite u vezi s dobrobiti djece.

U Gradu Zagrebu kažu da su u slučajevima nasilja škole dužne postupati po protokolu Ministarstva socijalne politike o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, donesenom u travnju ove godine. 

Protokol definira korake i obveze škole, ministarstava, zavoda za socijalni rad, ali i policije i sustava pravosuđa.

Ministarstvo pozvalo na empatiju

Index je prošli tjedan pitao Ministarstvo kako komentira ovaj slučaj i što namjerava napraviti da se problem riješi.

"Prije svega napominjemo kako je riječ o djetetu koje ima 10 godina te apeliramo na roditelje, a i ostale koji žele doprinijeti rješavanju ovog slučaja na empatiju i ljudskost", naveli su.

"Ministarstvo, kao i do sada, stoji na raspolaganju školi za svu pomoć koju škola zatraži bilo da se radi o zapošljavanju dodatnog stručnog osoblja ili nečeg drugog što je školi potrebno. Ministarstvu obrazovanja na prvome mjestu uvijek je interes djeteta i njegovo pravo na obrazovanje. Nadalje, učeniku je osiguran i pomoćnik u nastavi, a škola ima ekipiranu stručnu službu koja je iznimno važna u ovakvim situacijama.

Što se tiče izmjene postojećih propisa koje dio dionika sada spominje, možemo samo istaknuti da iako postojeći propisi možda nisu savršeni i trebaju izmjene koje će se dogoditi, isti ti propisi funkcioniraju već duže vrijeme i pomoću tih propisa riješeni su brojni drugi slični slučajevi te oni nikako ne bi trebali služiti nikome kao alibi za nečinjenje, pasivnost i prebacivanje odgovornosti", naveli su iz Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.