Rast Wall Streeta nakon pada dionica Nvidie

Foto: EPA

Na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, unatoč oštrom padu cijene dionica proizvođača čipova Nvidie. Dow Jones indeks ojačao je 0.59 posto, na rekordnih 41.335 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0.01 posto, na 5.591 bod, a Nasdaq indeks 0.23 posto, na 17.516 bodova.

U fokusu ulagača jučer je bila dionica Nvidie jer je taj najveći svjetski proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju objavio kvartalne poslovne rezultate i procjene o daljnjem poslovanju. Premda su rezultati bili bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Nvidie pala je više od 6 posto, jer su se ulagači ipak nadali boljim rezultatima. Zbog toga su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali.

Snažniji rast američkog gospodarstva

Podršku tržištu pružili su, pak, podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu američkog gospodarstva. Jučer je objavljena druga procjena koja je pokazala da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3, a ne 2.8 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

To je učvrstilo uvjerenje ulagača da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama. Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope.

Podaci o inflaciji

Danas će biti objavljeni novi podaci o inflaciji, koji bi mogli utjecati na očekivanja o kamatnim stopama. Na tržištu prevladava stav da će Fed u rujnu smanjiti kamate za 0.25 postotnih bodova, no neki očekuju i oštriji rez od 0.50 postotnih bodova.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.43 posto, na 8.379 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao je 0.69 posto, na 18.912 bodova, a pariški CAC 0.84 posto, na 7.640 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.