Ravnateljica vrtića o dječaku kojem su dali pola sata: Stručna služba je odlučila

Screenshot: HRT

Nakon što je dobio pravo upisa u Dječji vrtić Metković, šestogodišnji dječak s poremećajem iz spektra autizma može pohađati program obvezne predškole samo tri dana u tjednu po pola sata. Ovu odluku donio je stručni tim vrtića, koji tvrdi da postupa u skladu sa zakonom, dok roditelji smatraju da je to oblik diskriminacije djeteta s teškoćama.

Obitelj Vlahović već treću godinu vodi borbu sa sustavom kako bi ostvarila zakonom zajamčena prava za svog sina Luku. Među mnogim preprekama, sada se suočavaju i s ograničenim pristupom predškolskom obrazovanju, zbog čega Luka program pohađa "na kapaljku", kako kažu roditelji, a prenosi HRT.

>> Imamo dokument: Pravobranitelj još ljetos utvrdio diskriminaciju u vrtiću u Metkoviću

"To se već dva tjedna ne mijenja. Znači, uvijek stoji na pola sata. Ja moram točno doći u 13.30 po njega. Mislim da to nema nikakvog smisla. Kad će odraditi tih 250 sati? Nikad", naglašava majka dječaka Jelena Vlahović.

Ravnateljica: Stručna služba je dala procjenu, boravak će se produživati

Ravnateljica, pak, tvrdi da je u suradnji sa stručnim timom postupila prema odredbama Zakona i uzimajući u obzir razdoblje prilagodbe koje je obvezno te da će i dalje postupati u skladu s Pravilnikom. "Stručna služba je procijenila na osnovu medicinske dokumentacije djeteta da je potrebno za početak da pola sata boravi u skupini, da će se njegov boravak pratiti i sukladno s njegovom adaptacijom, a taj će se boravak produživati", kazala je Julijana Bebić, ravnateljica DV-a Metković. 

Majka smatra da je ugovor sastavljen protuzakonito te da je u njemu odmah trebalo odrediti satnicu od tri sata dnevno uz početnu prilagodbu. "Ovo se ne može mijenjati. Znači, to je za nju pravi ugovor, to se ne može mijenjati. Sve će ona to postepeno riješiti, ali ne može se s njom, ne da se s njom dogovoriti. Išli smo i na ministarstvo, nitko se ne slaže s ovim ugovorom. To nije pravi ugovor", kazala je majka dječaka.

Iz resornog ministarstva izvijestili su da je u tijeku inspekcijski nadzor. O slučaju se oglasila i udruga koja se bori za prava djece s teškoćama. Smatraju da je ovo posljedica problema koji je počeo još prije dvije godine, samim time što prema zakonu djeca s teškoćama imaju pravo na izravan upis. Ravnateljica Dječjeg vrtića Metković kaže da su djeca u njihovu ustanovu upisana prema broju bodova.

"Upis se regulira Zakonom o predškolskom odgoju članak 20 i Pravilnikom o upisu u Dječji vrtić Metković koji je usklađen sa zakonom", istaknula je Bebić, ravnateljica DV-a Metković. Dodaje i da će promjene nastupiti ako se utvrdi da je njezina odluka neispravna te kaže da je najvažnije zadovoljstvo djeteta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.