Orban o ukrajinskom Planu pobjede: Više nego zastrašujuće

Screenshot: X

Mađarski premijer Viktor Orbán nazvao je ukrajinski plan da od Zapada zatraži oružje i sigurnosna jamstva "više nego zastrašujućim". Orban je na Facebooku objavio reakciju na Plan pobjede, koji je jučer iznio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uoči sastanka Europskog vijeća, na kojem se trebalo pregovarati o budućoj pomoći Europske unije Ukrajini.

"Umjesto slanja oružja, potrebni su prekid vatre i mirovni pregovori"

"Danas će predsjednik Zelenski predstaviti svoj plan za pobjedu. Ono što je jučer iznio u ukrajinskom parlamentu bilo je više nego zastrašujuće", napisao je Orbán dodavši da je umjesto slanja više oružja Ukrajini, potreban prekid vatre i mirovni pregovori.

"Ja sam jedan od onih koji pozivaju Europsku uniju da promijeni svoju trenutnu strategiju. Europska unija je ušla u ovaj rat s loše organiziranom, loše izvedenom, loše proračunatom strategijom, za koju glavnu odgovornost snosi predsjednica Komisije", napisao je Orbán misleći na Ursulu von der Leyen.

"Gubimo ovaj rat, Macron i Scholz trebaju krenuti u pregovore s Moskvom"

"Gubimo ovaj rat, tako da strategija ne funkcionira. Ali to ne znači da nam treba više rata, opasnijeg i dalekometnijeg oružja — to znači da se moramo prebaciti s ratne strategije na mirovnu strategiju. Trebamo prekid vatre i mirovne pregovore!" rekao je.

Orbán je dodao da će pozvati njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da što prije počnu pregovore s Moskvom "u ime cijele EU" kako bi "našli izlaz iz ove situacije".

Stav mađarskog čelnika dovodi ga u sukob s čelnicima EU, uključujući šefa diplomacije Josepa Borrella, koji želi vidjeti odluku na sastanku Vijeća o "deblokiranju plaćanja iz Europskog fonda za mir i o pružanju veće vojne potpore Ukrajini". Mađarska već više od godinu dana blokira prijenos 6.6 milijardi eura Kijevu izazivajući bijes ostalih zemalja članica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.