Zelenski: Ukrajina očekuje poziv u NATO

Foto: Anadolu Ajansi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Kijev očekuje poziv za članstvo u NATO-u tijekom konferencije u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Zelenski: NATO i Ukrajina bore se protiv zajedničkog neprijatelja

Generalni tajnik NATO-a, Mark Rutte, održao je zajedničku konferenciju za novinare s predsjednikom Zelenskim na kraju prvog dana sastanka ministara obrane. Rutte je naglasio prisutnost partnera iz Azije, Pacifika i Europske unije na sastancima, te dodao da su Kina, Iran i Sjeverna Koreja postale ključni akteri u sukobu. Kina je opisao kao važnog posrednika u ratu Rusije protiv Ukrajine, dok su Iran i Sjeverna Koreja optuženi za opskrbu ruskih snaga projektilima i dronovima.

Rutte je uvjerio Zelenskog da će Ukrajina dobiti potrebnu podršku sve dok ne postane članica NATO-a.

Zelenski je naglasio važnost članstva u NATO-u za Ukrajinu, navodeći da to jača diplomatski položaj njegove zemlje. Rekao je da Ukrajina već dijeli iste vrijednosti s NATO-om i da se bori protiv zajedničkog neprijatelja. Pozvao je na nastavak isporuka oružja i misija obuke te je izrazio očekivanje za ispunjenje obećanih financijskih sredstava.

Odgovarajući na pitanje, Zelenski je rekao da opstanak Ukrajine ovisi o održavanju jedinstva s partnerima, dok je Rutte poručio da jedinstvo neće biti izgubljeno, što je ujedno bila njegova poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.