Dragan Primorac odgovorio Ivani Kekin: Presuda je bila paradoksalna

Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Dug tvrtke Svetice-centar, koja je 2008. preuređivala kabinet tadašnjeg ministra, a sada predsjedničkog kandidata Dragana Primorca, u potpunosti je podmiren, potvrdili su Hini iz MZOM-a na upit o presudi koju Primorac drži paradoksalnom, a zbog koje Ivana Kekin traži da se on povuče iz utrke.

>> Ivana Kekin teško optužila Dragana Primorca. "Treba se povući iz utrke"

O pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda piše Jutarnji list te ističe da je Primorac kao ministar sklopio usmeni dogovor s privatnom splitskom tvrtkom o uređenju kabineta, pri čemu joj posao koji je obavila 2008. godine nije plaćen, te je tvrtka tužila Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM).

Dug podmiren još u lipnju, iznos "skinut" s računa državne riznice

U članku se, uz ostalo, navodi da je trošak radova uvećan kad je Primorac, "prema iskazima svjedoka u tom postupku i priloženim nacrtima, poželio da se u podrumu zgrade uredi i fitness centar". 

Sudski je postupak trajao 13 godina, a prema presudi, Ministarstvo je moralo ukupno platiti nešto više od tri milijuna eura, što je, kako navodi list, četiri do pet puta veći iznos od izvorne cijene radova. 

"Država je podmirila dug u cijelosti još u lipnju ove godine", odgovorili su Hini iz Ministarstva.

Preciziraju da je iznos 7. lipnja skinut s računa državne riznice. "Ministarstvo financija o tome nas je obavijestilo 5. srpnja", naveli su.

Primorčev ured odbacuje navode o luksuznom uređenju

Iz ureda Dragana Primorca u opširnom odgovoru Hini, u kojem navode detalje vezane uz angažman tvrtke te svjedočenja na sudu, ocijenili su presudu paradoksalnom, odbacili navode o luksuznom uređenju te naglasili da su svi ministri koji su poslije vodili Ministarstvo osporavali postojanje bilo kakvih obveza Ministarstva prema tužitelju.

Ističu da je presuda u prvom stupnju "nedvosmisleno bila u korist Ministarstva", na što se žalio tuženik, a DORH nastavio zastupanje Ministarstva.

"I na iznenađenje svih (iako tuženik nije podastro nikakve nove dokaze) drugostupanjska (pravomoćna presuda), Visokog trgovačkog suda išla je protiv odluke koju je u prvom stupnju donio Trgovački sud", ističu iz Primorčeva ureda.

Tu odluku smatraju paradoksalnom "jer su sve činjenice govorile u prilog Ministarstvu koje je štitilo interese Republike Hrvatske".

"I dalje svi djelatnici Ministarstva kao i prof. dr. Primorac nedvojbeno tvrde da tuženik nema prava na povrat sredstava, a prof. dr. Primorac će Ministarstvu biti na raspolaganju kao svjedok, budu li se Ministarstvo odlučilo žaliti se na apsurdnu odluku Visokog trgovačkog suda", dodaju u odgovoru Hini.

Kekin: Primorac je klijent ove države

Presudu je danas komentirala predsjednička kandidatkinja stranke Možemo Ivana Kekin poručivši da se "zbog izravne štete nanesene građanima" Primorac mora povući iz predsjedničke utrke.

"Umjesto da kupujemo CT aparate i uređaje za magnetsku rezonancu, mi plaćamo sudske presude zbog štete koju je izazvao Dragan Primorac. Gdje je javni interes u izgradnji fitness centra i walk-in ormara za Primorca? Dragan Primorac mora se povući iz predsjedničke utrke", rekla je.

Dodala je da se cijeli slučaj "savršeno uklapa u sve što već znamo o Draganu Primorcu, HDZ-ovom ministru iz korumpirane Sanaderove vlade, koji je u međuvremenu postao vlasnik privatne poliklinike i klijent ove države".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.