Rusi drugi dan zaredom žestoko napadaju Ukrajinu: "Vijesti su loše"

Foto: EPA

Rusija je tijekom noći pokrenula nekoliko valova napada projektilima i bespilotnim letjelicama ciljajući Kijev i druge regije, priopćila je ukrajinska vojska rano jutros, dan nakon najvećeg takvog napada Moskve u ratu. Dvije su osobe ubijene u okrugu Krivij Rih, objavio je lokalni dužnosnik Evgen Sitničenko na Telegramu. Jedan je muškarac poginuo u napadu bespilotne letjelice Šahed u regiji Zaporižji, rekao je lokalni guverner Ivan Fedorov.

Sustavi protuzračne obrane kijevske regije raspoređeni su nekoliko puta tijekom noći kako bi odbili projektile i bespilotne letjelice koje ciljaju glavni grad Ukrajine, objavila je vojna uprava regije na Telegramu. Reutersovi svjedoci izvijestili su o najmanje tri eksplozije tijekom noći u Kijevu.

"Ovo je bio najveći zračni napad od početka rata" 

Tijekom jučerašnjeg masovnog napada poginulo je najmanje sedmero ljudi, a na desetke je ozlijeđeno. "Ovo je bio najveći zračni napad od početka rata", rekao je jučer zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga. Zračne snage su oborile 102 od 127 ruskih projektila i 99 od 109 dronova, dodao je Mikola Oleščuk. 

Među sedmero poginulih su dva muškarca uz regije Dnjepropetrovsk, jedan star 69, a drugi 47 godina. "Ubijeni su u odvojenim napadima. Ima i ozlijeđenih, uključujući 14-godišnju djevojčicu", rekao je lokalni guverner Sergij Lisak, prenosi BBC.  

Poginuo je i muškarac u Zaporižji kada je pogođena njegova kuća. Gradonačelnik Lucka je kazao da je jedna osoba smrtno stradala kada je pogođen "infrastrukturni objekt". U Izjumu u Harkivskoj oblasti je tijekom raketnog napada poginuo muškarac, a u regiji Žitomir u zapadnoj Ukrajini žena. 

Biden: Ovo je bio nečuveni napad

Ruske snage su gađale električnu infrastrukturu, zbog čega je nestalo struje u mnogim gradovima, a ciljale su i opskrbu vodom. Američki predsjednik Joe Biden je kazao da se radi o nečuvenom napadu i dodao da će Washington nastaviti podržavati energetsku mrežu Ukrajine. 

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy osudio je "ruske kukavičke napade projektilima i dronovima na civilnu infrastrukturu". 

"Koristili su projektile Kinžal"

U najnovijem nizu napada poginulo je najmanje troje ljudi. Ukrajinske snage navode da su detektirale lansiranja nekoliko hipersoničnih balističkih projektila Kinžal koje je jako teško presresti. Analitičari smatraju da Moskva ovim napadima pokušava ponovno uspostaviti kontrolu na bojišnici, nakon što je Ukrajina nedavno osvojila teritorij u ruskoj regiji Kursk. 

Rusija od samog početka invazije u veljači 2022. cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Posljednjih mjeseci je ponovno počela jače napadati električnu mrežu, uzrokujući česte nestanke struje u cijeloj zemlji. 

Zelenski je jučer pozvao zapadne saveznike, uključujući Britaniju, SAD i Francusku, da promijene pravila i dopuste Ukrajini da upotrijebi njihovo dalekometno oružje za napade na teritoriju Rusije. Naime, Zapad je Ukrajini dopustio korištenje određenog asortimana poslanog oružja za gađanje ciljeva unutar Rusije, ali ne i onog dugog dometa. 

"Vijesti su loše"

Krivij Rih, Kijev te središnje i istočne regije Ukrajine bili su pod uzbunom za zračni napad veći dio noći. Petero civila možda je još pod ruševinama, a četvero je ozlijeđeno kao rezultat ruskog napada, objavio je na Telegramu Oleksandr Vilkul, čelnik vojne uprave Krivij Rih. "Vijesti su loše", dodao je. 

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi očekuje se danas u ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk kako bi procijenio situaciju nakon pokretanja iznenadne ukrajinske protuofenzive u regiji. Želi "neovisno procijeniti što se događa" obilaskom infrastrukture. "Sigurnost svih nuklearnih elektrana središnje je i temeljno pitanje za IAEA-u", istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.