Rusija opet bombardirala Rusiju, ovaj put moćnim bombama

Foto: Profimedia

Rusija je bacila nekoliko bombi iz zraka na svoju graničnu regiju Belgorod otkako je Moskva pokrenula novu ofenzivu na sjeveroistočnu Ukrajinu u petak, objavio je ruski neovisni medij.

U posljednja dva i pol mjeseca Rusija je greškom bacila najmanje 33 zračne bombe na međunarodno priznati ruski teritorij i regije u Ukrajini pod kontrolom Moskve, izvijestila je ruska neovisna novinska kuća Astra.

Moskovska vojska je ranije priznala da su njezini avioni nenamjerno bombardirali teritorij pod ruskom kontrolom dok su gađali naselja i gradove pod kontrolom Ukrajine, često koristeći snažne bombe navođene iz zraka.

Rusija je u petak slučajno bacila četiri svoje FAB bombe na regiju Belgorod, koja se nalazi na granici sa sjeveroistočnom Ukrajinom, nakon čega je u subotu uslijedila još jedna FAB bomba, izvijestila je Astra.

Nije prvi put

"Ovo nije izolirani incident", rekla je britanska vlada u subotu. "Ovi incidenti ukazuju na nesposobnost Rusije da uspješno upotrijebi svoje streljivo na ciljane mete", reklo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u obavještajnoj procjeni, dodajući da slučajno ispaljivanje bombi može imati "smrtonosne posljedice" za rusko stanovništvo.

Astra je na društvenim mrežama izvijestila da je još jedna FAB bomba pala na naselje u predgrađu grada Belgoroda u nedjelju navečer.

Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da su "eksplozivni objekti" pali na selo Razumnoje, ali je iznio detalje. Baza, ruski Telegram kanal koji navodno ima veze s ruskim sigurnosnim službama, izvijestio je da je bomba FAB-500 pala blizu Belgoroda u nedjelju, ali da su okolnosti "nepoznate".

U petak je Rusija pokrenula ofenzivu na ukrajinsku regiju Harkiv, južno od Belgoroda, nakon dugih tjedana intenzivnog zračnog bombardiranja. 

Rusija je svoju seriju FAB bombi iz sovjetske ere pretvorila iz "glupog" nenavođenog streljiva u razorno oružje na navođenje iz zraka koje je izazvalo pustoš duž istočnog fronta. Ukrajinski dužnosnici izvijestili su ranije ovog mjeseca da je FAB bomba od 1500 kilograma uništila cijelu ulicu u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca, mediji naklonjeni Ukrajini izvijestili su da je Rusija slučajno bacila FAB bombu od 250 kilograma na civilno područje Belgoroda. Gladkov je rekao da su deseci kuća oštećeni, ali nije komentirao uzrok eksplozije.

Prošlog mjeseca pojavila se snimka koja pokazuje prepravljenu bombu od 1500 kilograma kako pada na selo pod kontrolom Rusije u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, iako nije detonirala. U travnju je Astra izvijestila da je Moskva projektilom Kh-59 greškom gađala selo u regiji Belgorod.

U siječnju je Rusija greškom bombardirala selo Petropavlovka, u regiji Voronjež. Ministarstvo obrane priopćilo je tada da je iznad sela došlo do "abnormalnog ispuštanja zrakoplovnog streljiva". Nekoliko dana kasnije dužnosnik postavljen u Moskvi rekao je da je jedan od njegovih aviona slučajno bacio bombu FAB-250 na Rubižne, u ukrajinskoj anektiranoj regiji Luhansk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.