Sabor sutra neće glasati o slanju vojnika u NATO misiju za pomoć Ukrajini

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor sutra će glasati o prijedlogu rebalansa državnog proračuna, ali neće o odlukama koje se tiču odlaska hrvatskih vojnika u misije u druge države, pa tako ni o odluci vezanoj uz sudjelovanju hrvatskih časnika u NATO-voj aktivnosti potpore Ukrajini - NSATU.

Prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, o kojemu će glasati zastupnici, prihodi državnog proračuna, u odnosu na izvorni proračun, povećat će se 1.8 milijardi eura, a rashodi 976 milijuna eura tj. na 30.3 milijarde, odnosno na 33.6 milijardi eura.

Rebalans je rađen na temelju revidiranih projekcija rasta BDP-a u ovoj godini od 3.6 posto, stopi inflacije od tri posto, prognozi rasta zaposlenosti od tri posto, te projiciranom rastu bruto plaća od 14.7 posto.

S obzirom na planirano povećanje rashoda i prihoda, ukupan deficit na razini državnoga proračuna se smanjuje za 840 milijuna eura, čime, mjeren nacionalnom metodologijom, iznosi 3.9 posto BDP-a.

Izražen pak prema ESA metodologiji, u skladu s kojom se izvještava i Europska komisija, deficit na razini konsolidirane opće države iznosi 2.6 posto BDP-a, čime Hrvatska ulazi unutar kriterija iz Maastrichta. Osim deficita, a s obzirom na ubrzani gospodarski rast, udio javnog duga u BDP-u do kraja godine će biti na 58.9 posto, čime će Hrvatska po prvi put zadovoljiti mastriške kriterije i duga i deficita.

Vlada odbila sve oporbene amandmane

Vladini predstavnici ranije su odbili svih 128 oporbenih amandmana podnesenih na rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, na koji vladajući nisu podnijeli ni jedan.

Sabor će, među inim, glasati i o godišnjem Izvješću Vlade Republike Hrvatske koje je podnio premijer Andrej Plenković, a u daljnju proceduru trebao bi poslati izmjene i dopune Zakona o strancima kojemu je cilj prvenstveno zaštiti domaće radnike i osigurati povratak iseljenih hrvatskih državljana, ali i gospodarstvu osigurati potrebu radnu snagu.

Također, u daljnju proceduru trebale bi biti poslane i izmjene i dopune Zakona o minimalnoj plaći koja bi se sa sadašnjih 840 eura bruto povećala na 970 eura.

Prije glasanja zastupnici će se izjasniti o amandmanima na raspravljene prijedloge zakona te raspraviti prijedloge izmjena i dopuna Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom,  izmjene i dopune Zakona o alternativnim investicijskim fondovima te izmjene i dopune Zakona o osiguranju. 

Jandroković: Sabor neće glasati o NSATU

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da Sabor neće glasati o NSATU te je oštro odbacio oporbene optužbe na račun Vlade da želi poslati hrvatske vojnike u Ukrajinu i da se Hrvatska uvlači u rat s Rusijom. Naime, predsjednik Zoran Milanović i dio oporbe tvrdi da se Hrvatsku NSATU-om uvlači u sukob s Rusijom.

Da nijedan hrvatski časnik u sklopu aktivnosti NSATU neće završiti na ukrajinskom teritoriju u četvrtak je istaknuo i premijer Andrej Plenković najavivši novu sjednicu saborskog Odbora za obranu na kojoj bi o tome zastupnicima i javnosti trebao govoriti dužnosnik NATO-a.

Oporbeni zastupnici ustvrdili su pak da je vladajući HDZ odustao od glasanja o 13 vojnih misija jer nemaju dovoljno glasova za 'prolazak' NSATU-a, a izrazili su i skepsu da bi dolazak NATO-ovog časnika da im pojasni detalje misije promijenio stav kako će glasati.

Naime, za odluku o slanju hrvatskih Oružanih snaga, konkretno dva časnika u njemački Wiesbaden, u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), potrebna je dvotrećinska većina, tj. 101 zastupnički 'glas'

Sabor će ovotjedni rad i aktualnu sjednicu, koju je počeo 18. rujna, zaključiti glasanjem o prijedlogu rebalansa proračuna i drugim točkama, a zastupnici potom odlaze na jednotjednu stanku.

Nova sjednica kreće nakon blagdana Svih svetih i potrajat će do sredine prosinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.