Iran poslao pismo nakon udara na Izrael. Poziva se na članak 51 Povelje UN-a

Foto: EPA

Sjedinjene Države upozorile su danas u Vijeću sigurnosti UN-a Iran da ih ne napada kao niti Izrael. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio je da "smrtonosni začarani krug nasilja na Bliskom istoku mora prestati". "Vrijeme istječe", rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a.

Vijeće sigurnosti sastalo se nakon što je Izrael ubio vođu Hezbolaha i počeo kopnenu ofenzivu na jugu Libanona, na što je Iran odgovorio napadom na Izrael balističkim projektilima. "Naša djela obrambene su prirode", poručila je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

"Da budem jasna: iranski režim bit će pozvan na odgovornost za svoja djela. I mi snažno upozoravamo Iran i njegove saveznike da ne poduzimaju akcije protiv Sjedinjenih Država niti nove akcije protiv Izraela", dodala je. 

Glavni tajnik UN-a osudio iranski napad

Thomas-Greenfield rekla je da bi Vijeće trebalo osuditi iranski napad i odgovoriti Iranskoj revolucionarnoj gardi "ozbiljnim posljedicama". "Imamo kolektivnu odgovornost, kao članice Vijeća sigurnosti, nametnuti dodatne sankcije Revolucionarnoj gardi zbog podržavanja terorizma i zbog ignoriranja toliko rezolucija ovog Vijeća", istaknula je. 

Guterres je rekao da snažno osuđuje iranski napad na Izrael. Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je ranije da mu zabranjuje ulazak u zemlju jer nije osudio iranski napad. 

U pismu Vijeću sigurnosti, Iran je opravdao napad na Izrael kao samoobranu po članku 51 Povelje UN-a, navodeći kao razlog "agresivna djela" Izraela uključujući povrede iranskog suvereniteta. "Iran je... u cijelosti poštujući načelo razlikovanja po međunarodnom humanitarnom pravu ciljao samo vojnu i sigurnosnu infrastrukturu režima svojim obrambenim raketnim napadima", navodi se u pismu. 

Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon kritizirao je taj iranski argument. "To je bio proračunat napad na civilno stanovništvo. Izrael neće šutke prijeći preko te agresije. Izrael će odgovoriti. Naš odgovor će biti odlučan i da, bit će bolan, ali za razliku od Irana, mi ćemo djelovati potpuno u skladu s međunarodnim pravom", rekao je novinarima prije sastanka Vijeća. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.